florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Lampionnen en lantaarns ter ere van Rificolona

Locatie: Florence

Elk jaar op de avond van 7 september schittert Florence in het licht van duizenden lampions en lantaarns. Ter ere van het Festa di Rificolona wordt er een grote lampionnenoptocht gehouden, waarbij ook volwassenen zich niet onbetuigd laten. De optocht vertrekt rond 20.00 uur op Piazza Santa Felicita via Piazza della Signoria naar het plein bij de basiliek van Santissima Annunziata.

Het feest is waarschijnlijk in de zestiende eeuw ontstaan. Toen kwamen de boeren uit de wijde omstreken van Florence voor het eerst op de avond van 7 september naar de stad, om daar de dag erna de geboortedag van Maria te vieren. De boeren verzamelden zich vooral op het plein voor de Santissima Annunziata.

Florence_agenda-rificolonaAl zingend trekt een hele stoet kinderen en volwassenen door de stad, elk met een eigengemaakte of gekochte lampion of lantaarn. Onderweg wordt luidkeels gezongen:

Ona, ona, ona,
o che bella Rificolona,
la mia l'é coi fiocchi,
la tua l'é coi pidocchi!

Ona, ona, ona,
wat een mooie Rificolona,
de mijne is met mooie strikken,
in de jouwe zitten luizen!

Het feest, dat alleen in Florence en omgeving wordt gevierd, is waarschijnlijk al in deze zestiende eeuw ontstaan. Vanaf toen kwamen de boeren uit de wijde omstreken op de avond van 7 september naar Florence, om daar de dag erna de geboortedag van Maria te vieren. De boeren verzamelden zich vooral op het plein voor de Santissima Annunziata. Nog steeds komen de Florentijnen hier samen, in één groot feest van lichtjes. Zeker de moeite waard als je op 7 september in Florence bent! 

Florence_rificolona 

Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in Italië

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli