FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Cappuccino, espresso of macchiato?

In Italië kennen ze veel verschillende koffievarianten. De bekendste zijn cappuccino en espresso, maar wanneer bestel je nu welke koffie? En wat als je eigenlijk een 'gewoon bakkie leut' wil? Met onderstaande tips drink je op elk moment de juiste koffie.

Florence_espresso-coffeeDe Italianen zelf drinken gedurende de dag meestal een espresso, een klein kopje koffie dat ze in een slok achteroverslaan. Als je ook een espresso wil bestellen, vraag dan niet om un espresso maar om un caffè. Later op de dag kun je ook kiezen voor een caffè corretto, een espresso met een scheutje likeur. Heb je behoefte aan een dubbele dosis, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt.

Als je espresso te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo. De barista laat dan extra water door de machine lopen zodat de koffie minder sterk wordt. Vind je dit nog steeds te sterk, kies dan voor een caffè americano: een espresso met een kannetje heet water zodat je zelf de sterkte kunt bepalen. Let wel: een echte Italiaan zal nooit een caffè americano bestellen. Deze variant is speciaal voor buitenlanders die de Italiaanse koffie te sterk vinden.

Florence_CappuccinoCappuccino
De bekendste koffievariant die gemaakt wordt op basis van espresso, is de cappuccino. Cappuccino is espresso met warme melk en melkschuim. Let wel: een Italiaan drinkt alleen in de ochtend cappuccino. Een cappuccino na 12 uur kan eigenlijk niet. Italianen gruwen bovendien van een cappuccino na het avondeten.

Een latte macchiato is een alternatief voor cappuccino. Deze bestaat uit heel veel melk met een beetje koffie. Verwar deze koffievariant niet met de caffè macchiato, ofwel een espresso met een klein ‘vlekje’ (macchiato betekent ‘gevlekt’) warme, schuimige melk.

Caffè freddo is op warme dagen een aanrader: ijskoude koffie. Maar als je even de tijd hebt, bestel dan een caffè shakerato: een espresso wordt samen met een handvol ijsblokjes en eventueel suiker net zolang geschud tot de espresso ijskoud is geworden en een mooi schuimkraagje heeft gekregen. Ook hier kun je 's middags een scheutje likeur in krijgen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in Italië

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli