Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

De verleidster van Florence - Salman Rushdie

Het idee dat aan deze historische roman ten grondslag lijkt te liggen is dat er aan het einde van de zestiende eeuw niet een, maar twee Florences bestonden: het Aziatische Mogoelrijk van keizer Akbar de Grote (1542-1605) kende een identieke bloei als het renaissancistische Florence.

Salman_Rushdie_De_verleidster_van_Florence.jpg De Mogol van de liefde, zo noemt de jonge Europeaan zich die als verstekeling aan boord van een schip terechtkomt, om het als vorst te verlaten. Dit is het begin van een schelmenroman die zich al snel ontpopt tot een koningsdrama.

Want de jongeman komt een troon opeisen: hij beweert het kind te zijn van een vergeten prinses, de Zwartogige, die ooit een Florentijnse huursoldaat had verleid en daarom de verleidster van Florence werd genoemd. Kan het bestaan, een oosterse koning met westerse wortels? En bestond de verleidster eigenlijk wel?

'De verleidster van Florence' brengt de Italiaanse renaissance en de hoogtijdagen van de Indiase traditie in een meesterlijke stijl samen. Dit verhaal van bedrog, moord en intrige, maar ook van erotiek, geloof en verfijning is misschien wel het mooiste boek van Salman Rushdie.

De verleidster van Florence
Salman Rushdie
Olympus, 2012
ISBN 9789046703809
€ 15,00

Bestel De verleidster van Florence bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli