Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio in Florence, het Oude Paleis, dat tegenwoordig dienst doet als stadhuis en als museum, torent hoog boven het Piazza della Signoria uit.

Muren vol geschiedenis
Hoewel het nog steeds in gebruik is als stadhuis, doet het Palazzo Vecchio ook deels dienst als museum. Je wandelt er letterlijk door de geschiedenis van Florence, in de voetstappen van grote kunstenaars als Vasari, Da Vinci en Michelangelo, en in de geest van vele leden van de familie De’ Medici. Zo zijn de wanden van de Salone dei Cinquecento, de Zaal van de Vijfhonderd (genoemd naar de vijfhonderd mannen die ooit gezamenlijk de stad bestuurden) opgeluisterd met taferelen die de glorietijd van de De'Medici's in herinnering brengen. Op de wanden van de enorme ruimte zie je schilderijen van onder andere Michelangelo en Vasari.

TIP: Boek je toegangsticket voor Palazza Vecchio en de Arnolfo-toren van tevoren online en skip the line! (inclusief audioguide)

Boek hier je ticket(s) voor Palazzo Vecchio

Rondleiding Palazzo Vecchio en Piazza Signoria
Als je meer wil weten over Palazzo Vecchio en Piazza della Signoria dan kun je een rondleiding boeken met gids door het imposante Palazzo en over het Piazza Signoria. De entree van het Palazzo Vecchio Museum is inbegrepen in de prijs.

Boek hier een ticket voor een rondleiding door Palazzo Vecchio

Florence_palazzo-vecchio

Een verborgen Da Vinci?
In deze Salone wordt overigens nog druk gespeurd naar een verborgen werk van Da Vinci. Achter het doek Battaglia di Marciano (Slag bij Marciano), een fresco van Vasari, zou zich namelijk een fresco met een andere veldslag, De slag om Anghiari, van Da Vinci bevinden. Op het doek van Vasari, dat rechts te zien is op de muur tegenover de deur waardoor je de zaal betreedt, heeft de kunstenaar namelijk een boodschap achtergelaten.

Op de groene strijdbanier in het bovenste gedeelte van het schilderij, midden in het strijdgewoel, lees je de woorden CERCA TROVA. Volgens een groot aantal mensen heeft Vasari deze woorden (die in het Nederlands ‘wie zoekt, die vindt’ betekenen), heel bewust op zijn werk geschreven, als verwijzing naar een werk van Leonardo Da Vinci dat achter zijn schilderij zou zijn verborgen.

Dan Brown
Vasari’s verwijzing naar Da Vinci’s schildering speelt een grote rol in Inferno, het laatste boek van bestsellerauteur Dan Brown. Brown besteedt ook aandacht aan het dodenmasker van Dante, dat eveneens te zien is in het Palazzo Vecchio.Uiterst voorzichtig, om Vasari’s werk niet al te zeer te beschadigen, wordt er naar deze ‘verloren’ Da Vinci gezocht.

Het symbool van Florence
Een andere zaal, de Sala dei Gigli, oftewel de Leliezaal, is geheel gewijd aan dit symbool van Florence, dat ontelbare keren op de muren is geschilderd door Domeinco Ghirlandaio. Niet alleen de lelie verwijst naar de stad Florence; in het midden staat de heilige Zenobius afgebeeld, die de eerste beschermheilige van de stad was. Hier vind je overigens ook het origineel van Donatello's Judith en Holofernes, waarvan je buiten, links van de David, al een kopie zag staan.

Blik op de wereld
De Sala deile Carte Geografiche, de Zaal van de Landkaarten, is zoals de naam al doet vermoeden gewijd aan een verzameling landkaarten. Naast de beoremde Mappa Mundi, een enorme wereldbol, worden in deze zaal maar liefst 53 wereldkaarten bewaard. De' Medici verzamelden deze kaarten om te laten zien dat ze meer dan gemiddeld van de wereld wisten.

Zoek tussen de verzameling bijzondere kaarten die van Armenië. Deze kaart beschikt namelijk over een unieke eigenschap: er zit een geheime gang achter, die toegang geeft tot de verborgen wereld achter de muren van het Palazzo Vecchio. Het palazzo kent een geheim netwerk van gangen en kamers met verborgen in- en uitgangen. Wie geen last heeft van claustrofobie, kan een van de geheime routes afleggen, de zogenaamde percorsi segreti, die een aantal van de geheimen van het palazzo onthullen. Tijdens een van deze routes zie je ook de bijzondere dakconstructie van Vasari, waaraan de Salone dei Cinquecento de prachtige inval van het zonlicht dankt. Een andere geheime route voert je naar de kamer van Bianca Cappello, die van hieruit ongezien de Salone dei Cinquecento in kon kijken.

Vertederende putto
Heb je geen tijd om het museum te bezoeken, neem dan zeker even een kijkje op de binnenplaats. Deze is gratis toegankelijk en herbergt een schattig beeldje van een putto (een soort engeltje) met een dolfijn.

Nog meer lelies
Ook aan de buitenzijde van het Palazzo Vecchio valt van alles over de geschiedenis van Florence af te lezen. Allereerst springen de vele lelies in het oog. De hoogstgeplaatste lelie maakt deel uit van de windvaan, helemaal in de top van de klokkentoren, die ook wel de Torre della Vacca (Toren van de Koe) wordt genoemd. Het geluid van de klok leek volgens de inwoners van de stad namelijk op het geloei van koeien. Samen met de leeuw, het andere symbool van de stad, waakt de lelie over het Palazzo Vecchio en over het Piazza della Signoria.

Wie goed kijkt, ziet dat er in de bogen onder de ietwat overhangende galerij vier verschillende soorten wapenschilden met lelies zijn afgebeeld. De rode lelie op een witte achtergrond is het huidige wapen van de stad; de witte lelie op een rode achtergrond is het vroege wapenschild van Florence, dat gebruikt werd in de periode waarin de Ghibellijnen het in de stad voor het zeggen hadden. Al snel nadat de Welfen de macht over hadden genomen, werden de kleuren van het stadswapen omgekeerd, zodat duidelijk werd dat alles in de stad heel anders zou worden.

De tien gouden lelies op een blauwe achtergrond vormen het wapen van Karel van Anjou, die zorgde voor de vrede tussen de Ghibellijnen en de Welfen. Het wapenschild met gouden en zwarte strepen en vijf gouden lelies op een blauwe achtergrond is het wapenteken van zijn zoon, Robert van Anjou.

Florence_piazza-signoria-palazzo-vecchio

Percorsi segreti
Het Palazzo Vecchio kent een geheim netwerk van gangen en kamers met verborgen in- en uitgangen. Wie niet bang is voor een beetje spanning en geen last heeft van claustrofobie, kan een van de vijf geheime routes, de zogenaamde percorsi segreti, afleggen, die een aantal van de geheimen van het palazzo onthullen. Je kunt via deze website een bijzondere rondleiding boeken als je deze geheime doorgangen en verborgen ruimtes, die normaal gesproken niet voor toeristen toegankelijk zijn, wilt zien.

Hoog boven Piazza della Signoria
Je kunt de Torre di Arnolfo (de toren van het Palazzo Vecchio) beklimmen. 's Zomer kun je de toren van 9 tot 21 uur (op donderdag van 9 tot 14 uur) beklimmen, met uitzicht op het onderliggende Piazza della Signoria, de rest van Florence en de omgeving. 's Winters is de toren, mits het weer het toelaat, open van 10 tot 17.00 uur.

Een kaartje voor het beklimmen van de toren kost € 6,50. Als je ook het Palazzo Vecchio zelf wilt bezoeken, betaal je € 10,00 voor een combiticket. Het beklimmen van de toren wordt afgeraden als je last hebt van hoogtevrees, claustrofobie of hartklachten. Het is namelijk echt een hele klim, vaak door smalle gangen en over wankele trapjes. Ook voor kinderen onder de zes jaar is de klim naar boven helaas niet zo geschikt.

(foto's Albert van den Boomen en Carel Bruring)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli