FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Museo Archeologico

Het Museo Archeologico in Florence, dat vlak bij het Piazza Santissima Annunziata ligt, heeft een zeer interessante collectie Etruskische, Egyptische en Griekse en Romeinse objecten. Vooral de Etruskische afdeling is een bezoek meer dan waard; hier vind je de topstukken uit de geschiedenis van deze eerste bewoners van het Italiaanse grondgebied.

Het Museo Archeologico is gevestigd in het Palazzo della Crocetta in Florence, dat in 1620 werd gebouwd voor groothertogin Maria Madalena. Het museum werd in 1870 ingewijd door Koning Victor Emanuel.

Collectie
Een groot deel van de collectie behoorde ooit toe aan De' Medici; de meeste aanwinsten uit de Egyptische collectie zijn aan de stad geschonken door groothertog Leopoldo II. Een van de topstukken is de Chimaera uit Arezzo, een indrukwekkend bronzen beeld uit de tijd van de Etrusken. De Chimaera is een wezen uit de Griekse mythologie, en is samengesteld uit een aantal verschillende dieren. Naast een leeuwenkop heeft hij ook een kop van een geit op zijn rug, terwijl zijn staart een giftige slang is. Ook de Arringatore is een erfenis van de Etrusken. Deze redenaar, die zijn arm heft naar zijn toehoorders, werd in 1566 in Umbrië gevonden.

Vaas
Het topstuk van de Egyptische collectie is de Vaso Francois, een rijk gedecoreerde vaas van maar liefst 66 cm hoog, waarop meer dan 250 mythologische figuren zijn afgebeeld. De vaas is opgegraven in een Etruskisch graf te Chiusi - helemaal aan gruzelementen. Er kwam heel wat puzzel- en giswerk bij kijken om de vaas in ere te herstellen en alle scherven op de juiste plek te leggen. Er staan zoveel mythologische verhalen op, dat sommige onderzoekers de vaas als een mythologische encyclopedie zien. Wel oppassen als je de vaas goed wil bekijken; een onoplettende bewaker stootte in 1900 per ongeluk tegen de vaas, waardoor hij weer in stukken viel.

Het museum heeft daarnaast een uitgebreide collecte Egyptische kunst. Naast mummies en prachtig beschilderde grafkisten bezit het museum ook een strijdwagen uit 1450 v. Chr.

Tuin
In de tuin van het museum (die helaas alleen op zaterdag is geopend) vind je reconstructies van Etruskische grafkamers. Ze zijn echter niet in perfecte staat, aangezien ze veel te lijden hebben gehad van de overstroming van de Arno in 1966. Geld voor een grootscheepse restauratie is er nauwelijks.

Museo Archeologico Nazionale di Firenze
Piazza Santissima Annunziata 9b, Florence
Florence_Museox-Archeologico.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli