Cantuccini
Hoewel cantuccini oorspronkelijk uit Prato komen (ze heten officieel ook biscotti di Prato), kun je ze nu overal in Toscane vinden. Heerlijk bij een romige cappuccino of na het eten met een glaasje vin Santo.
Zelf bakken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld deze variant met chocolade en noten, naar een recept van ZTRDG.
Ingrediënten (voor 6 personen): 1 ei | 125 gram bloem | 50 gram boter | 125 gram poedersuiker | 1 theelepel bakpoeder | 50 gram hazelnoten | 50 gram amandelen | snufje zout | 50 gram bittere chocolade
Verwarm de oven tot 160 °C. Rooster de hele hazelnoten 5 minuten in de oven. Meng nu de bloem, het ei, de boter, de suiker, het bakpoeder en het zout tot een stevig deeg. Kneed hier de noten en de grof gesneden chocolade doorheen. Laat dit deeg in plasticfolie in de koelkast een kwartier rusten. Vorm er vervolgens lange ‘worsten’ van. Druk deze een beetje plat. Doe 15 min. in de oven. Haal uit de oven, snij schuin in stukjes. Leg deze stukjes weer 5 min. op de bakplaat. Neem uit de oven en laat afkoelen. Serveer bij een kopje koffie of Vin Santo of ‘gewone’ dessertwijn.