FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Met de auto naar Florence en Toscane

Ga je met de auto op vakantie naar Toscane en Florence dan heb je een behoorlijk ritje voor de boeg. Vanaf Utrecht bijv. is het ongeveer 1350 km rijden. Maar met enkele leuke tussenstops is dat goed te doen! 

Voor zo'n lange rit door verschillende landen is het wel slim om na te gaan of je de beste goedkope autoverzekering hebt. En check voor je vertrekt ook welke tolvignetten en milieustickers je onderweg allemaal nodig hebt. Als je door Zwitserland of Oostenrijk rijdt heb je een tolvignet nodig.Hoe zit het eigenlijk als je dure vignet beschadigd raakt door een kapotte autoruit? Kun je je geld dan terugkrijgen? Independer zocht het uit.

Florence_autoverzekering-auto-vakantie

Vraag tijdig je tolvignet aan 
Een tolvignet is een sticker die je links op de binnenkant van je voorruit plakt. Voor veel tolwegen in Europa is een tolvignet verplicht. Denk bijvoorbeeld aan Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Gelukkig bestaan er ook nog landen waar je deze sticker niet nodig hebt, zoals Duitsland.

Vraag het tolvignet vóór je vakantie aan. Dit kun je online doen bij bijvoorbeeld de ANWB of autotolvignetten.nl. Je kunt het ook ter plaatse aanschaffen, maar dan betaal je vaak iets meer. In dit geval kun je bijvoorbeeld terecht bij een grensovergang of tankstation daar in de buurt. 

Wil je onderweg naar Toscane overnachten in een Duitse stad, dan moet je ook denken aan een milieusticker voor Duitsland. Om de luchtkwaliteit in de centra van steden te verbeteren heeft Duitsland milieuzones, umweltzones in het Duits, ingevoerd. Op dit moment zijn er umweltzones in meer dan 70 steden en gebieden in Duitsland. Hier is de Duitse milieusticker verplicht. 

Plaats het tolvignet zichtbaar en netjes
Niet alleen is zichtbaarheid van belang, ook moet het tolvignet netjes geplaatst worden. Je mag bijvoorbeeld geen plakband gebruiken. Plaats je het vignet verkeerd? Dan riskeer je een boete. 

Kleine investering of fikse bekeuring
De kosten voor het tolvignet variëren per land. Wel kun je er rekening mee houden dat je er minimaal een paar tientjes aan kwijt bent. De prijzige sticker is vervolgens zo’n twee of drie weken geldig. Duur grapje dus. Maar een relatief kleine investering als je het vergelijkt met de boete die je kunt krijgen als je zonder vignet op pad gaat. Deze is namelijk vaak vijfmaal zo hoog als de kosten voor het vignet. 

Florence_auto-tol-italie

Geld terug bij beschadigd vignet 
Een steen door je voorruit of tak die op de auto valt tijdens een zomerse storm. Het zal je maar gebeuren. Ruitschade op vakantie is al vervelend genoeg. Zonde als je dan ook nog eens de vignetten opnieuw moet aanschaffen. Beschadigde vignetten zijn namelijk ongeldig. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je geld terug te krijgen. 

Neem als eerste contact op met je autoverzekeraar. Mogelijk vergoeden zij de kosten van je tolvignet. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen om je geld terug te krijgen: 1. Vraag je autoverzekeraar om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden.
2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. En bewaar de factuur van de ruitvervanging.
3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land.

Neem wel eerst even contact op met de douane. Zo weet je zeker dat je de juiste procedure volgt. In de meeste gevallen krijg je je geld terug.

Florence_autoweg-vakantie-auto

Digitaal tolvignet
Het huidige systeem met ‘papieren’ vignetten is inmiddels een beetje achterhaald. Digitale tolvignetten zijn dan ook in opkomst. De zogenaamde bip&go badges die je op de Franse en Spaanse snelwegen kunt gebruiken zijn erg populair. De Italianen hebben een andere oplossing, genaamd ViaCard. Aan deze kaart is een bepaald toltegoed gekoppeld. Je kunt het vergelijken met pre-paid telefoonkaarten. 

Ook zijn er elektronische betaalkastjes voor onder meer de Franse en Italiaanse tolwegen op de markt. Deze kastjes hebben de grootte van een klein luciferdoosje. Je bevestigt ze bij de achteruitkijkspiegel. Zo’n kastje-op-naam is gekoppeld aan je rekening (automatische betaling). De batterij gaat ongeveer zeven jaar mee.

Bron: Independer

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli