FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Festa della Donna - 8 maart

Locatie: Florence, diverse locaties

Als je op 8 maart in Florence bent, of in een ander Italiaans stadje of dorpje rondwandelt, zal je het misschien opvallen dat er aan sommige huizen en winkels een prachtige gele bloem hangt: de mimosa. Dit is omdat men in Italië, meer dan in Nederland, speciale aandacht besteedt aan de Internationale Vrouwendag, of in het Italiaans 'La Festa della Donna'.

Florence_festa-della-donna

Deze dag werd aan het begin van de 20ste eeuw uitgeroepen om, zoals vaak wordt aangenomen, de werkneemsters van de textielfabriek Cotton in New York te herdenken die in 1908 in een fabrieksbrand zouden zijn omgekomen. In werkelijkheid ontbreekt historisch bewijs voor deze brand, maar wordt de massale staking van vrouwen in New York en Chicago in de kleding- en textielindustrie op die dag als echte aanleiding gezien. Hun strijd voor een werkdag van acht uur, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht werd daarna jaarlijks op acht maart kracht bijgezet en in 1921 werd de dag op de 'Tweede Internationale Conferentie van de Communistische Vrouwen' als officiële 'feestdag' ingeluid. In de decennia daarna verspreidde het fenomeen zich snel over Europa.

In Italië werd aan deze politiek getinte dag ook al snel een feestelijk element toegevoegd door de Italiaanse vrouw een boeket met mimosa te geven; een bloem die begin maart bloeide er waar dus eenvoudig aan te komen was. De indianen zagen in deze bloem al het symbool voor kracht en vrouwelijkheid, dus ook al heeft de dag tegenwoordig aan oorspronkelijke waarde wat ingeboet, is het nog steeds gebruikelijk om op 8 maart la donna te eren en respecteren met dit bloemetje. In Florence mogen op deze dag vrouwen gratis naar binnen in de musea van de staat en de gemeente.

Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli