Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

The Florence Experiment

Locatie: Palazzo Strozzi, Florence

Een bijzonder experiment in het Palazzo Strozzi in Florence. Op de binnenplaats van het renaissance-paleis hebben de Duitse kunstenaar Carsten Höller en neurobioloog en auteur Stefano Mancuso samengewerkt aan een nieuwe installatie: The Florence Experiment. Bezoekers maken deel van dit live experiment.

Florence_experiment-carsten-holler

De installatie bestaat uit twee gigantische, met elkaar verweven glijbanen die bezoekers twintig meter naar beneden van het terras op de tweede verdieping naar de binnenplaats van Palazzo Strozzi wentelen. Voor het glijden zullen de deelnemers een plant in hun handen krijgen die je tijdens je tocht naar beneden moet vasthouden. Bij het verlaten van de glijbaan wordt de plant door een laboratorium geleid, waar wetenschappers de fotosynthetische parameters en vluchtige moleculen zullen meten. Deze 'live'-analyse zal de invloed van menselijke emoties op de groei van planten onderzoeken, die worden getriggerd door de ervaring van de dalende bezoeker. Mancuso en zijn team willen zodoende de empathie en impact bestuderen tussen menselijke emotie en plantengroei. Met het doel om nieuwe inzichten te produceren over menselijke interacties met de natuur.

Florence_experiment

Het onderzoek houdt echter niet op bij de glijbaan, Mancuso en Höller - die bekend staan om het combineren van zijn werk tussen wetenschap, technologie en kunst - leiden bezoekers ook door een reeks verschillende emotionele triggers, zoals een bioscoop waar fragmenten van beroemde komedies en gerenommeerde horrorfilms. De uiteenlopende reacties van het publiek zullen verschillende vluchtige chemische stoffen produceren, die zich een weg banen door een systeem van buizen en pijpen naar de gevel van Palazzo Strozzi die gedurende het experiment 'bekleed' is met de klimplant wisteria (blauweregen). De impact van de angst of het geluk van het publiek zal naar verwachting zichtbaar de richting beïnvloeden waarin de planten groeien.

Florence Experience
Palazzo Strozzi, Florence
19 april-26 augustus 2018

Florence_experiment-carsten-holler

Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli