FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

De bronzen beeltenis van Michelangelo

Locatie: Galleria dell'Accademia, Florence

De Galleria dell'Accademia in Florence brengt voor het eerst de bronzen bustes die Daniele de Volterra heeft gemaakt van Michelangelo bij elkaar. Daniele Ricciarelli, die meestal Daniele da Volterra wordt genoemd, naar zijn geboorteplaats, was een leerling en een goede vriend van Michelangelo. Na de dood van Michelangelo gaf Leonardo Buonarroti, een neef van Michelangelo, Daniele de opdracht twee bronzen portretten te maken. Later vroeg ook antiquair Diomede Leoni, eveneens een vriend van Michelangelo, om zo'n uniek portret. Uiteindelijk zijn er negen van deze bronzen Michelangelo's, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Daniele da Volterra, die de meeste hoofden echter niet voltooide.

Normaal gesproken worden Michelangelo's bronzen hoofden bewaard in de Galleria dell'Accademia, het Museo Nazionale del Bargello en in Casa Buonarroti in Florence, maar ook in bijvoorbeeld de Musei Capitolini in Rome, het Louvre in Parijs en het Ashmolean Museum in Oxford. Nu zijn ze samen te bewonderen in de Galleria dell'Accademia, waar ook Michelangelo's David te vinden is.

Het probleem van het auteurschap van de bronzen portretten van Michelangelo houdt kunsthistorici al lange tijd bezig: met uitzondering van de buste van Casa Buonarroti in Florence, die eeuwenlang in handen van zijn erfgenamen bleef, bestaat er grote onzekerheid over het auteurschap en de herkomst van de talrijke exemplaren gevonden in verschillende Italiaanse en buitenlandse collecties. De recente restauratie van het exemplaar in de collectie van de Galleria dell'Accademia di Firenze maakte het mogelijk om de tweede van de drie originelen te identificeren die Daniele da Volterra in 1565 had gegoten en om enkele toeschrijvingen te herzien die tot een paar jaar geleden als veilig werden beschouwd.

Het belangrijkste doel van de tentoonstelling is het produceren van de eerste wetenschappelijke catalogus van de bronzen bustes die toegeschreven kunnen worden aan Daniele da Volterra. De catalogus zal het tot dusver uitgevoerde onderzoek en de resultaten van de diagnostische onderzoeken bevatten, en vormt een onmisbaar hulpmiddel voor onderzoek op dit gebied en kennis van de bronsgiettechnieken van Daniele da Volterra. 

Michelangelo: l'effigie in bronzo di Daniele da Volterra
15 februari - 19 juni 2022
Galleria dell'Accademia, Florence

Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli