Romeinse nederzetting
De stad die we nu kennen als Florence heeft een bewogen geschiedenis. In 59 voor Christus werd de eerste aanzet tot de huidige stad gesticht, door niemand minder dan Julius Caesar.
Hij liet een nederzetting bouwen voor Romeinse soldaten die hun dienstplicht hadden voldaan en mochten genieten van hun ‘pensioen’. Caesar koos als plek een vruchtbare plaats langs de Via Cassia uit, een van de hoofdwegen van het Romeinse rijk.
De Romeinse wortels zijn in het oorspronkelijke stratenplan van Florence nog goed te zien. Kijk maar eens naar een plattegrond en zie hoe de straten in het oude centrum allemaal vierkante woonblokken vormen. Zeker als je weet dat op de plek van het huidige Piazza della Repubblica vroeger het forum gelegen was, zie je de Romeinse stad bijna voor je geestesoog opdoemen.
Onder de heerschappij van keizer Diocletianus werd Florence de hoofdstad van de zevende regio van het Romeinse rijk, die het huidige Toscane en Umbrië omvatte. Met de komst van Karel de Grote, in 774, kwam er een einde aan het Romeinse Florence. De stad ging deel uitmaken van het Frankische Rijk.