FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Romeinse nederzetting

De stad die we nu kennen als Florence heeft een bewogen geschiedenis. In 59 voor Christus werd de eerste aanzet tot de huidige stad gesticht, door niemand minder dan Julius Caesar. 

Florence_via-cassia.jpgHij liet een nederzetting bouwen voor Romeinse soldaten die hun dienstplicht hadden voldaan en mochten genieten van hun ‘pensioen’. Caesar koos als plek een vruchtbare plaats langs de Via Cassia uit, een van de hoofdwegen van het Romeinse rijk. 

De Romeinse wortels zijn in het oorspronkelijke stratenplan van Florence nog goed te zien. Kijk maar eens naar een plattegrond en zie hoe de straten in het oude centrum allemaal vierkante woonblokken vormen. Zeker als je weet dat op de plek van het huidige Piazza della Repubblica vroeger het forum gelegen was, zie je de Romeinse stad bijna voor je geestesoog opdoemen. 

Florence_geschiedenis-Diocletianus.jpgOnder de heerschappij van keizer Diocletianus werd Florence de hoofdstad van de zevende regio van het Romeinse rijk, die het huidige Toscane en Umbrië omvatte. Met de komst van Karel de Grote, in 774, kwam er een einde aan het Romeinse Florence. De stad ging deel uitmaken van het Frankische Rijk. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in ItaliŽ

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli