florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Renaissance in Florence

Florence is de bakermat van de renaissance. Deze wedergeboorte in de kunst ontstond in Florence, de stad waar beroemde kunstenaars als Michelangelo, Botticelli en Brunelleschi zorgden voor een andere kijk op kunst.

Florence_Renaissance-michelangeloDe mens werd het middelpunt van aandacht – uiteraard wel nog volgens de opvatting van het christendom, maar in vergelijking met de donkere middeleeuwen ontstond er een groeiende belangstelling voor het individu – en in het kielzog daarvan ook voor kunst waarin dit individu centraal staat. Dankzij de macht en de rijkdom van de familie De’ Medici kregen jonge, veelbelovende kunstenaars de kans zichzelf te ontplooien, hetgeen leidde tot schitterende meesterwerken die we tot op de dag van vandaag kunnen bewonderen.

Schilderijen, beeldhouwwerken, architectonische wonderen en fresco’s zagen het licht, in een soort koortsachtige bedrijvigheid die alle kunstenaars op de toppen van hun kunnen bracht. Giotto, Ghiberti, Burnelleschi, Fra Angelico, Masaccio, Gozzoli… allemaal lieten ze hun sporen na in de stad die daarmee haar naam, zij die bloeit, meer dan waar maakte.

Ze werden gevolgd door nog grotere genieën als Botticelli en Michelangelo, dankzij wie Florence tot op de dag van vandaag één groot museum is. Wandel door de stad en probeer je voor te stellen hoe de sfeer in de straten ten tijde van de renaissance moet zijn geweest, met een ongelooflijke energie en een geloof in vooruitgang.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli