Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

1966: een zwarte bladzijde

Op 4 november 1966 werd Florence getroffen door een grote overstroming. Nadat er 48 centimeter regen was gevallen in nauwelijks 48 uur tijd, steeg het rivierwater in de Arno zo ontzettend snel dat al snel pleinen en straten blank stonden. Het water bereikte op sommige plaatsen een hoogte van 6 meter.

Florence_overstroming-1966Een ramp voor de stad en haar bewoners. Bij de ramp werden veel gebouwen, monumenten, kerken en winkels in Florence zwaar beschadigd en 35 mensen verloren het leven. Maar ook voor de vele kunstwerken in de musea en depots was het bijna funest. Een groot aantal raakte zwaar beschadigd. Van over de hele wereld kwamen vrijwilligers naar Florence om oude manuscripten en boeken te redden en kunstwerken van de ergste bagger te ontdoen. Een lange restauratie volgde, al zijn sommige werken onherstelbaar beschadigd.

Gedenkstenen
Op veel plekken in Florence wordt deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de stad nog herdacht. Zo zie je in de Santa Croce fotoís van het plein voor de kerk, dat door de modderstroom bijna onherkenbaar is. Ook zie je door de hele stad plaquettes waarop wordt vermeld hoe hoog het water heeft gestaan bij de overstroming in 1966 en bij de andere grote overstromingen die Florence troffen in 1333, 1557 en 1844.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in ItaliŽ

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli