Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

Nationale feestdagen in Italië

Op de belangrijkste Italiaanse feestdagen zijn de meeste musea en winkels in Florence gesloten. Houd hier tijdens het plannen van je reis rekening mee, zodat je niet onverwacht voor een dichte deur staat!

Feestdagen die in heel ItaliŽ worden gevierd:

*1 januari - Nieuwjaarsdag
*maart/april - Pasen
*25 april - Bevrijdingsdag
*1 mei - Dag van de Arbeid
*15 augustus - Ferragosto / Maria ten Hemelopneming
*1 november - Allerheiligen
*8 december - Maria Onbevlekte Ontvangenis
*24 december - Vigilia / Kerstavond
*25 december - Eerste Kerstdag

In tegenstelling tot in Nederland is Tweede Kerstdag, net als Tweede Paasdag,†geen officiele feestdag in ItaliŽ. Wel trekken veel Italianen er dan op uit om familie te bezoeken of een dagje de bergen in te trekken, maar veel winkels en musea zijn gewoon open. Ook Hemelvaart en Pinksteren worden in Italie lang niet zo groot gevierd als hier.†Op de Dag van de Arbeid hebben de meeste Florentijnen vrij. De scholen en kantoren in Florence zijn gesloten en iedereen viert het feit dat er even niet gewerkt hoeft te worden.†

In augustus, als Florence toch al langzaam leger raakt vanwege de enorme hitte, kijkt elke Florentijn reikhalzend uit naar Ferragosto, het feest van Maria ten Hemelopneming. Niet alleen vanwege het feest zelf, dat vooral wordt gevierd met een urenlange lunch met vrienden en familie, maar vooral omdat deze dag het startsein van de zomervakantie is. De laatste twee weken van augustus is Florence uitgestorven; alle Florentijnen zijn dan gevlucht naar het strand of de bergen om af te koelen van de hete weken in de stad.

Vanaf begin december staat Florence in het teken van Kerstmis. Voor de Italiaan begint het kerstfeest op Kerstavond, met een diner dat alleen maar uit vis bestaat. Er wordt enorm uitgepakt met cadeaus, het kan niet duur en groot genoeg. Op Eerste Kerstdag is het tijd voor een bezoek aan de kerk en een uitgebreide lunch, die de rest van de dag duurt. Tweede Kerstdag wordt zoals gezegd niet echt gevierd, al maken veel Italianen van deze dag gebruik om bij te komen van de culinaire uitspattingen van de dagen ervoor.

Feestdagen die alleen†in Florence groots worden gevierd:

*25 maart - Florentijns Nieuwjaar
*24 juni - Feestdag van Johannes de Doper, de patroonheilige van Florence

Ben je tijdens een van deze feestdagen in Florence, loop dan met de stroom mensen mee naar de pleinen, straten en kerken waar het feest plaatsvindt. Het is een unieke ervaring, want de Florentijnen maken van elk van deze feesten een enorm spektakel, waar je ademloos naar zult kijken!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in ItaliŽ

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli