Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

Hoe hoort het in Florence?

Voor een bezoek aan de meeste kerken in Florence gelden strikte kledingregels, uit eerbied voor de eigenlijke functie van een kerk. De Florentijnen die hier op elk moment van de dag binnenwandelen om even te bidden of te biechten weten precies wat wel en niet mag, maar voor iedereen die de stad voor het eerst bezoekt volgt hier enige uitleg over de kledingregels en gedragscode in de vele kerken die Florence rijk is.

Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt: geen korte broek, en voor vrouwen ook: geen korte rok. De benen moeten in elk geval tot over de knie bedekt zijn. Ook blote schouders zijn uit den boze. Een omslagdoek of sjaal meenemen is dan ook geen overbodige luxe, zo heb je altijd een manier om je blote schouders te bedekken en hoef je niet buiten op de rest van het reisgezelschap te blijven wachten. In sommige kerken zijn omslagdoeken beschikbaar, maar je kunt beter voorbereid zijn. Mannen moeten een hoed of pet altijd afzetten zodra ze de kerk binnentreden.

De gedragscode voor een bezoek aan een kerk in Florence mag duidelijk zijn: rennen, hard praten en fotograferen met flitslicht zijn niet toegestaan. Zeker als er een mis plaatsvindt, is het niet meer dan netjes om enige afstand te bewaren en tijdens het rondkijken zo min mogelijk te storen. Meestal is er op een briefje in het voorportaal te lezen op welke tijdstippen een mis plaatsvindt, zodat je gewaarschuwd bent en de kerk stilletjes kunt betreden.

Een bezoek aan een kerk is in principe altijd gratis. Wel kan er geld gevraagd worden voor het bezichtigen van een onderliggende crypte, oude Florentijnse resten of een kapel met bijzondere schilderingen of kunstwerken.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli