florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Officina di Santa Maria Novella

Een bezoek aan Florence is niet compleet zonder een bezoek aan de Officina di Santa Maria Novella, een oude apotheek waar al vierhonderd jaar lang potjes crèmes, stukjes zeep en medicinale kruiden te koop zijn. In 1612 openden de monniken van de Santa Maria Novella hun apotheek ook voor het grote publiek. 

Florence_winkels-officina-santa-maria-novellaNog altijd ademt de huidige winkel annex apotheek de grandeur van deze tijd uit. Als je eenmaal over de drempel bent gestapt en in de prachtig versierde entreehal staat, lijkt het alsof je een paar eeuwen terug in de tijd bent. De apothekerskasten, de inrichting, de sober versierde potjes, flesjes en doosjes, allemaal voorzien van het eeuwenoude logo van de Officina, ze zijn in al die jaren nauwelijks veranderd. Zeer de moeite waard!

De Officina is gevestigd in prachtige, historische ruimtes, die ter ere van de vierhonderdste verjaardag recentelijk helemaal gerestaureerd zijn. Toch gaat de geschiedenis van de Officina di Santa Maria Novella nog veel verder terug. Al in 1221 werd er namelijk al een soort apotheek geopend door de dominicaner monniken, die zich toentertijd in Florence vestigden, in het klooster van de iets verderop gelegen Santa Maria Novella.

In hun kloostertuin kweekten ze verschillende soorten kruiden, waarmee ze medicijnen en balsems maakten die ze in eerste instantie vooral zelf gebruikten, maar waarnaar langzamerhand steeds meer vraag ontstond. In 1612 openden de monniken hun apotheek dan ook voor het grote publiek.

Voor de producten worden nog altijd de eeuwenoude formules en bereidingswijzen gehandhaafd. De bloemen en kruiden komen dan niet meer uit de kloostertuin van de Santa Maria Novella, ze worden wel allemaal in de omgeving van Firenze geplukt en volgens eeuwenoude methoden verwerkt in het een paar kilometer verderop gelegen laboratorium. Er komt dus nog steeds veel handwerk kijken bij het maken en verpakken van de producten, hetgeen de crèmes, parfums en oliën niet goedkoop maakt. Het bezoek aan de winkel annex museum is echter helemaal gratis. Een kijje nemen kost dus niets!

Je vindt de Officina di Santa Maria Novella aan de Via della Scala 16 (vlak bij Piazza Santa Maria Novella en het station). De winkel is elke dag open van half tien ‘s ochtends tot half acht ’s avonds. Het museum is eveneens elke dag geopend, maar dan van half elf ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. De toegang is gratis,

Naast de vestiging in Florence heeft de Officina di Santa Maria Novella ook winkels in veel andere Italiaanse steden, zoals Rome, Milaan en Venetië. De dichtstbijzijnde winkel voor ons is in Antwerpen.


Officina di Santa Maria Novella
Via della Scala 16, Florence 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli