florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Dante - Alessandro Barbero

Dante†(Florence,†1265)†is een reconstructie van het leven van de grootste Italiaanse dichter, gebaseerd op historische getuigenissen, analyses en documenten. Alessandro Barbero volgt Dante als puber die ervan droomt ooit deel uit te maken van de wereld van de edelen en geletterden; in de duistere gangen van de politiek, waar idealen stuklopen op bekrompen partijwerkelijkheid en corruptie; en tijdens zijn omzwervingen als balling die de ongelooflijke verscheidenheid ontdekt van de grote Italiaanse handelssteden en adellijke hoven van begin veertiende eeuw. †

Florence_boeken_Alessandro_Barbero_DanteMisschien doordat Dante al tijdens zijn leven een beroemdheid was, is er over hem meer bekend dan over enige andere tijdgenoot. Hij heeft bijvoorbeeld beschreven wat het in die tijd betekende om een verliefde tiener te zijn, of hoe het was om op een paard ten oorlog te trekken. Maar het boek geeft ook een beeld van de lacunes en de stiltes die een reconstructie van belangrijke periodes in zijn leven onmogelijk maken. Barber geeft argumenten en tegen verschillende hypotheses over details uit Dantes leven en stimuleert de lezer een eigen idee te vormen.

Historicus Alessandro Barbero plaatst de schepper van De goddelijke komedie in zijn tijd, cultuur en maatschappelijke context. Dante is daarmee niet alleen een portret van een dichter; het boek biedt een volledig beeld van een man die vat probeert te krijgen op macht, geld, oorlog, familie, vriendschap en liefde.

Alessandro Barbero (Turijn, 30 april 1959) is een van de meest vooraanstaande historici van ItaliŽ. Zijn werk wordt internationaal gepubliceerd. Hij doceert Middeleeuwse Geschiedenis aan de universiteit van Piedmont Orientale in Vercilli. Tot zijn bekendste werken behoren Waterloo en Het mooie leven en de oorlogen van anderen, waarvoor hij de Premio Strega ontving.

Etta Maris vertaalt sinds dertig jaar literaire fictie en populair wetenschappelijke non-fictie uit het Italiaans. Ze vertaalde, naast veel meer, werk van Niccolo Ammaniti, Michele Serra en Paolo Sorrentini.

Dante
Alessandro Barbero
Etta Maris (vertaler)
Athenaeum, 2021
ISBN: 9789025313449
Ä27,50 (paperback)
Ä15,99 (ebook)

Bestel Dante bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in ItaliŽ

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli