florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

De koepel van Brunelleschi

Iedereen in Florence was doordrongen van de betekenis van de prijsvraag die uitgeschreven werd ten aanzien van de overweldigende kathedraal, de Santa Maria del Fiore. De kathedraal was al meer dan een eeuw in aanbouw maar de koepel moest nog opgetrokken worden.

Florence_boeken-koepel-brunelleschiWie de beste oplossing voor deze haast onoplosbare architectonische puzzel zou vinden, werd beloond met tweehonderd gouden florijnen. De buitengewoon getalenteerde goudsmid Filippo Brunelleschi kwam als overwinnaar uit de bus.

Ross King vertelt het hele verhaal over de koepel, van haar ontwerp tot haar inwijding. Glashelder zet hij de ingewikkelde technische problemen uiteen waarvoor de bouwers stonden, en hij plaatst de bouw van de koepel in de context van het turbulente Florence van de renaissance, waar de nieuwe wereld geboren werd te midden van pestepidemieŽn, oorlogen en politieke twisten.

Maar bovenal is De koepel van Brunelleschi het verhaal van de briljante en eigenzinnige Filippo Brunelleschi, van zijn wedijver met mededingers, zijn ambitie en zijn vindingrijkheid.

De koepel van Brunelleschi
Ross King
De Bezige Bij, 2005
ISBN 9789023417088
Ä 35,00

Bestel hier De koepel van Brunelleschi bij Bol.com
† † ††

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli