Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

Lorenzo & Giovanna - schoonheid en noodlot in Florence

Dit boek vertelt het verhaal van de welgestelde bankierszoon Lorenzo Tornabuoni (1468-1497) en zijn vrouw Giovanna degli Albizzi (1468-1488), beiden afkomstig uit invloedrijke geslachten in Florence. 

lorenzo-giovannaLorenzo Tornabuoni was een veelzijdig getalenteerde neef van Lorenzo de' Medici, de machtigste man van Florence. Giovanna was een van de knapste dochters van de welvarende patriciër Maso di Luca degli Albizzi. Hun huwelijk in 1486 werd zó uitbundig gevierd, dat er honderd jaar later nóg over geschreven werd. Vanwege hun sterke banden met de Medici-familie maakten beide hoofdpersonen de glorie en turbulenties van de Florentijnense renaissance van dichtbij mee.

Auteur Gert Jan van der Sman ontdekte ongepubliceerde (ego)documenten die ons vertellen over de dagelijkse leefwereld van het jonge echtpaar in Florence. De schijnbare tegenstellingen van de Italiaanse renaissancecultuur worden goed zichtbaar: een hoogstaand geestesleven en een verfijnd esthetisch gevoel gaan ongehinderd samen met maatschappelijke zelfverheffing en list. Alles werd met dezelfde hartstocht beleden.

Meer dan twintig kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars kunnen met beide personen in verband worden gebracht. De auteur vertelt de levensverhalen van deze welvarende en getalenteerde Florentijnen, hij laat zien hoe de kunstwerken vervlochten waren met hun leven, dat voor beide echtelieden kort was en een dramatisch einde kende.

Lorenzo & Giovanna - schoonheid en noodlot in Florence 
Gert Jan van der Sman
Primavera Pers, 2009
ISBN 9789059970755
€ 19,50

Bestel hier Lorenzo & Giovanna via deze link

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in Italië

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli