florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Mercato Nuovo

De Mercato Nuovo in Florence, ofwel de Nieuwe Markt, werd rond 1547 in opdracht van Cosimo I gebouwd. De markt werd in eerste instantie vooral gebruikt door handelaren in luxe goederen als goud en zijde.

Florence__Mercato_Nuovo-Florence-1a.jpgToen deze producten later vooral in winkels of aan huis werden verkocht, veranderde de markt in een stromarkt, waar hoeden, manden en allerlei andere voorwerpen van stro werden verhandeld. Inmiddels is ook het stro ver te zoeken; de Mercato Nuovo herbergt tegenwoordig vooral kraampjes die in trek zijn bij toeristen. Je struikelt er over de Pinokkio’s, voetbalshirts, tassen en reproducties van David en Il Porcellino, het kleine bronzen zwijn dat aan de zijkant van de markt te vinden is.

Schandpaal
Het is eigenlijk het leukst om de Mercato Nuovo te bezoeken als de marktkraampjes zijn opgebroken. Dan pas zie je iets van de oude grandeur van deze open markthal in Florence. Ook zie je dan een met marmer ingelegde cirkel op de vloer, die als een soort schandpaal diende. Bedriegers werden hier, met samengebonden handen en voeten, aan een touw opgehesen om een paar keer met hun ontblote achterwerk op de marmeren schijf neergelaten te worden. Met de billen bloot, dus. Dat was zo vernederend dat ze voorgoed van hun misdaden waren genezen!

Mercato Nuovo di Firenze
Piazza del Mercato Nuovo, Florence

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli