FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Cappelle Medicee - Medici-kapellen

Net achter de San Lorenzo vind je de ingang naar de Cappelle Medicee, de Medici-kapellen. Deze kapellen behoorden eerst gewoon tot de kerk, maar in 1860 werd de toegang dichtgemetseld. Wie dit wonder van Michelangelo nu wil bezoeken, moet naar de ingang van het museum aan het Piazza Madonna degli Aldobrandini.

Florence_capelle-mediciNa binnenkomst maak je in de hal eerst kennis met Anna Maria Luisa de’ Medici, de laatste telg van de familie. Dankzij haar kunnen we nu genieten van alle kunstschatten in Florence. Zij schonk het hele bezit van haar familie namelijk aan de stad, op voorwaarde dat de kunstwerken de stad niet verlaten en altijd voor het publiek toegankelijk zijn.

TIP: Bestel je tickets voor Capelle Medicee van tevoren online en skip-the-line!

Boek hier een rondleiding door de Cappelle Medicee

Cappella dei Principi
Maar we komen hier natuurlijk voor de prachtige grafkapellen van de Medici-familie. In de overdadig met marmer versierde Cappella dei Principi (Prinsenkapel) vind je de schitterende graven van zes Medici-groothertogen. Nog wel leuk om te melden is dat de vloer bijna het lot van de voorgevel volgde. De ingewikkelde motieven en de verschillende kleuren marmer zijn een ontwerp van Matteo Nigetti, die dit in 1604 reeds optekende. De laatste steen werd echter pas gelegd in 1962!

Meesterwerken van Michelangelo
In de Sagrestia Nuova, oftewel de Nieuwe Sacristie, naar een ontwerp van Michelangelo, rusten niet alleen veel leden van de familie De' Medici, maar ook Michelangelo's mooiste beeldhouwwerken. In 1519 gaf paus Leo X Michelangelo de opdracht deze nieuwe sacristie te ontwerpen, als een waardige laatste rustplaats voor zijn vader, Lorenzo il Magnifico, en zijn tijdens de Pazzi-samenzwering vermoorde oom Giuliano, hertog van Nemours.

Florence_capelle-mediciIn de Nieuwe Sacristie rusten ook Michelangelo’s beroemde beelden, Dag en Nacht, en Ochtendgloren en Avondschemering. Op het grafmonument van Giuliano, hertog van Nemours, de jongste zoon van Lorenzo il Magnifico en de jonge broer van Leo X, liggen de Dag (de man) en de Nacht (de vrouw met de uil en het masker), die het verstrijken van de tijd uitbeelden.

Aan de overkant, op het grafmonument van Lorenzo, hertog van Urbino, liggen een dame die het Ochtendgloren moet voorstellen en die net uit een diepe slaap lijkt te ontwaken, en een man die de Avondschemering uitbeeldt – hij staat juist op het punt in slaap te vallen.

Cappelle Medicee
Piazza Madonna degli Aldobrandini 6, Florence

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
27-07-2014

J. Kortmann | Ten onrechte wordt in dit verhaal gesteld dat je in de kapel de graven van de hertogen vindt. Het zijn echter de tombes. De hertogen liggen begraven in de crypte.Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli