FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Biblioteca Medicea Laurenziana

De Biblioteca Medicea Laurenziana, de enorme Medici-bibliotheek in het kloostercomplex van de San Lorenzo in Florence, is ontworpen door niemand minder dan Michelangelo. In de bibliotheek huist een omvangrijke verzameling manuscripten en boeken van de familie De’ Medici.

Florence_Biblioteca-LaurenzianaDe bibliotheek bevindt zich op de eerste verdieping, zodat voorkomen zou worden dat de vele manuscripten beschadigd zouden raken bij eventuele wateroverlast. Je bereikt deze eerste verdieping via een prachtige, grijze stenen trap – een van Michelangelo’s meesterwerken. Misschien niet zo tot de verbeelding sprekend als zijn David, Bacchus, Dag, Nacht of andere beelden, maar minstens zo indrukwekkend.

Het schijnt dat het allereerste ontwerp dat Michelangelo optekende zo klein was, dat het op een huidig dollarbiljet zou passen. Bizar als je bedenkt dat hij alles al tot in het kleinste detail noteerde – hij was en bleef een perfectionist.

Florence_biblioteca-laurenzianaLeeszaal
Dat zie je ook terug in de leeszaal, die je vanzelf stil maakt. De zaal is dan ook ontworpen via het principe van de Gulden Snede: alle verhoudingen kloppen precies. De bankjes waarin boeken en manuscripten geraadpleegd konden worden, lijken bovendien te leiden naar een onzichtbaar verdwijnpunt, wat de bibliotheek iets oneindigs geeft. Wat moet het heerlijk zijn geweest hier te studeren, in deze inspirerende omgeving!

Openingstijden
Je kunt de bibliotheek, binnen de muren van het klooster bij de San Lorenzo, van maandag tot en met vrijdag bezoeken. Op maandag, woensdag en vrijdag is de Biblioteca Medicea Laurenziana open van 8.00 tot 14.00 uur, op dinsdag en donderdag van 8.00 tot 17.30 uur. De ingang vind je in de kloostergang van de San Lorenzo, waarvan de ingang direct links van de kerk ligt. Kijk voor meer informatie op de website van de Biblioteca Medicea Laurenziana.

Zie ook de artikelen over de San Lorenzo en Cappelle Medicee.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli