florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti kun je moeilijk over het hoofd zien: het is het grootste renaissancepaleis van Florence. De gigantische afmetingen (de voorgevel is ongeveer 200 meter lang!) behoorden echter niet tot het originele ontwerp. Het paleis werd over een periode van maar liefst vier eeuwen gebouwd en uitgebreid tot hoe het er nu uitziet. 

Florence_palazzo-pitti-florenceHet palazzo moest het onderkomen worden van de succesvolle bankier Luca Pitti. Hij wilde laten zien dat hij veel geld had; zijn palazzo moest grootser en mooier zijn dan alle andere palazzi in Florence. Als je bedenkt dat Pitti's plan alleen nog maar het centrale deel van het huidige gebouw omvatte (de poort en de twee verdiepingen daarboven, alles bij elkaar zeven ramen breed), kun je nagaan dat het eindresultaat voor iedereen verbluffend was.

Als een soort superioriteitsgevoel jegens andere rijke families in de stad, zoals De'Medici en Strozzi, wilde Pitti dat zijn binnenplaats precies zo groot zou zijn als het gehele Palazzo Strozzi. De ramen van zijn nieuwe palazzo moesten net zo groot en breed zijn als de toegangspoort van het Palazzo Medici. Maar helaas voor Pitti was hij uiteindelijk degene die het onderspit delfde...

Florence_Palazzo_PittiNadat Pitti door zijn betrokkenheid bij een samenzwering tegen Piero de Jichtige bankroet ging moest hij het palazzo en de erachter gelegen tuinen verkopen. En denk nu niet dat hij er veel geld voor kreeg, nee, hij kreeg er slechts een symbolisch bedrag voor. Om het nog erger te maken, kwam het palazzo in handen van Eleonora van Toledo, de echtgenote van hertog Cosimo I De’ Medici. Pitti's aartsrivalen, die hij had willen overtreffen, werden nu dus de eigenaren van zijn imposante palazzo in Florence.

Medici
Het Palazzo Pitti werd door zes generaties De’ Medici bewoond. Zij breidden het uit met twee enorme vleugels. De huidige vorm en inrichting dankt het palazzo echter aan het Oostenrijkse huis van Lorraine, die De’ Medici opvolgden in 1737. Daarna volgden andere vorstenhuizen, waaronder de Habsburgers en het huis van Savoy. Toen Florence tussen 1860 en 1865 de hoofdstad van het verenigde Italië werd, betrok koning Victor Emmanuel II de vertrekken van het palazzo.

Florence_Palazzo_PittiMusea
In het Palazzo Pitti is nu een aantal musea gevestigd, waaronder de beroemde Galleria Palatina, de Galleria del Costume, het Museo degli Argenti, het Museo delle Carozze en de Galleria dell’Arte Moderna. De Galleria Palatina herbergt net als de Galleria degli Uffizi een groot deel van de kunstcollectie van de De’ Medici, met werken van onder anderen Titiaan, Caravaggio en Rafaël. 

TIP: Met een kaartje voor de Galleria Palatina heb je ook toegang tot de koninklijke appartementen, de vroegere vertrekken van de De’ Medici. Alle kamers schitteren van overdaad, met kroonluchters, inlegwerk in pietre dure (marmeren steentjes) goudbrokaat en hemelbedden. Lees meer over Galleria Palatina in de rubriek Musea.

Bestel hier tickets voor Galleria Palatina en Galleria dell'Arte Moderna

Koninklijke tuinen
Achter het Palazzo Pitti ligt de schitterende Giardino di Boboli. Naast schaduwrijke plekken om te lezen en te mijmeren, biedt de tuin prachtige beelden en fonteinen. Lees meer... 

Florence_Palazzo_pitti 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli