Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

Santo Spirito

De kerk Santo Spirito ziet er aan de buitenkant met de kale voorgevel niet erg bijzonder uit, maar het is een van de mooiste kerken van Florence! Bernini vond de Santo Spirito zelfs de mooiste kerk van de wereld...

De Santo Spirito is gebouwd naar een ontwerp van Brunelleschi, net zoals de koepel van de Duomo aan de andere kant van de Arno. In 1444 ging de bouw van start, maar twee jaar later overleed Brunelleschi plotseling en stokten de werkzaamheden. Hoewel de bouw in 1452 weer werd opgepakt, stokte de bouw al snel opnieuw, toen de kerk in maart 1471 werd verwoest door een grote brand.

Fresco's
De voormalige refter in het klooster links van de kerk, waar nu het museum Fondazione Salvatore Romano is gevestigd, is het enige deel van het originele ontwerp dat overeind is gebleven. Hier vind je prachtige fresco’s van Andrea Orcagna, met als onderwerp het laatste avondmaal en de kruisiging van Jezus. Let wel, het museum is slechts beperkt open. Alleen op zaterdag, zondag en maandag kun je er tussen 10.00 en 16.00 uur terecht.

In de Santo Spirito hangt een kruisbeeld dat Michelangelo voor de abt van het klooster zou hebben gemaakt om hem te bedanken voor zijn verblijf aldaar. Volgens de overlevering zou Michelangelo van deze abt bovendien de mogelijkheid hebben gekregen de lijken van het bijbehorende hospitaal te bestuderen. Ook is er een prachtige Madonna met kind van Filippino Lippi te zien, die op de achtergrond de iets verderop gelegen Porta San Frediano heeft geschilderd.

Façade
Hoewel Brunelleschi ook een ontwerp voor de façade van de Santo Spirito maakte, is dit nooit uitgevoerd. Na al die eeuwen is de voorgevel dus nog steeds vooral heel kaal. Hoewel deze simpele, gele voorgevel eigenlijk wel heel mooi staat, zeker in het zachte zonlicht, wordt er door de Florentijnen nog wel eens verlangend uitgekeken naar een nieuw ontwerp. Op de muren van Caffè Ricchi, een koffiebar annex museum aan het Piazza di Santo Spirito, vind je een keur aan fantasievolle ontwerpen voor de gevel van de kerk, variërend van het logo van Gucci tot een trotse pauw, van een vrolijk gekleurde regenboog tot een bord spaghetti met tomatensaus...

Basilica di Santo Spirito
Piazza Santo Spirito, Florence

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli