Santa Maria Novella
De Santa Maria Novella is een van de grootste kerken van Florence. In 1242 werd het eerste idee voor de kerk geboren. De gemeenschap der dominicanen in Firenze vond namelijk dat er een grotere kerk moest komen op de plek van de Santa Maria delle Vigne. Er werd flink geld ingezameld, en vier jaar later startte men met de bouw van de Santa Maria Novella. Het duurde echter nog tot 1420 voor de officiële inwijding van de kerk plaatsvond.
What’s in a name?
De gevel van de Santa Maria Novella schittert je vanaf de overkant van het plein tegemoet, zeker als de zon er mooi op schijnt. Het ontwerp voor deze gevel is van de hand van Leon Battista Alberti. Toch zie je een andere naam op de gevel staan: Iohanes Oricella, de Latijnse versie van Giovanni Rucellai. Deze Rucellai was het die Alberti de opdracht voor de gevel gaf, en uit dankbaarheid vereeuwigde Alberti Rucellai's naam in steen.
De Santa Maria Novella herbergt een aantal kapellen met schitterende fresco's en schilderingen. De redactie van Florence-Nu zette de belangrijkste bezienswaardigheden in deze kerk op een rijtje.
Trinità van Masaccio
Alleen al vanwege dit fresco van Masaccio, dat hij in 1457 maakte, moet je een bezoek brengen aan de Santa Maria Novella. Het is een van de meest baanbrekende werken in de kunstgeschiedenis, omdat Masaccio hier voor het eerst het door Brunelleschi ontdekte perspectief wist toe te passen. Zeker als je vanaf een afstand naar Christus aan het kruis kijkt, zie je hoe goed Masaccio er inderdaad in is geslaagd om diepte weer te geven.
Cappella Strozzi
De familiekapel van de bankiersfamilie Strozzi herbergt schitterende fresco’s van Filippino Lippi, die scènes uit het leven Johannes de Evangelist verbeelden. Leuk om te weten: in deze kapel speelt zich een belangrijke scene uit Bocaccio’s Decamerone af. De zeven vrouwelijke hoofdpersonen komen in deze kapel bij elkaar voor ze besluiten de stad te verlaten om de pest te ontlopen.
Nog een Cappella Strozzi
Het Laatste Oordeel dat op de achterwand van de Cappella Strozzi di Mantova te zien is, is van de hand van Orcagna. De fresco’s op de zijmuren zijn gemaakt door zijn broer. Ze laten scènes uit Dantes La divina Commedia zien, met links het paradijs en rechts de hel. Kijk goed, want Dante zelf wordt in het paradijs afgebeeld, als het blauwe figuurtje rechts van de man met de groene cape, met boven zijn hoofd een lichtrode hoed.
Cappella Tornabuoni
De kapel die ooit is beschilderd in opdracht van de Tornabuoni-familie is misschien wel de mooiste. Hier zie je een van de indrukwekkendste frescocycli van Florence, gemaakt door Domenico Ghirlandaio. Hij geeft ons een beetje een idee hoe het leven in het vijftiende-eeuwse Florence eruit gezien moet hebben. Volgens sommige kunst historici werkte ook Michelangelo mee aan deze frescocyclus, maar bewijzen hiervoor zijn er niet. De fresco’s vertellen het leven van Johannes de Doper (rechtermuur) en dat van Maria (linkermuur), maar dan in het Florence zoals de kunstenaar dat kende. Hij liet op deze fresco’s veel bekende inwoners van de stad ten tonele verschijnen, onder wie leden van de familie Tornabuoni.
Kruisbeelden
In de Capella Gondi, links van het altaar, hangt een crucifix van Brunelleschi (die ook de koepel van de Duomo ontwierp). Brunelleschi maakte dit kruisbeeld nadat hij een kruisbeeld van Donatello, dat in de Santa Croce te bewonderen is, als 'een boer aan het kruis' had bestempeld. Hij kon het zelf veel beter, zo stelde hij, en dat gezegd hebbende kon hij natuurlijk niet anders dan zelf een kruisbeeld maken, om niet alleen Donatello maar ook al zijn tijdgenoten te laten zien hoe het moest. Nog veel beroemder is het kruisbeeld van Giotti, dat als een van de eerste in zijn soort Christus laat zien als een echt mens. Ook Johannes vertoont voor het eerst menselijke eigenschappen, door het verdriet om Jezus’ dood dat hij duidelijk toont.
Cappellone degli Spagnoli
In de kloostergang naast de kerk kwam Eleonora, de vrouw van Cosimo I de'Medici, vaak om te bidden. Ze nam dan altijd haar Spaanse gevolg mee, vandaar de naam van deze kapel 'Kapel van de Spanjaarden'). De muren van de kapel waren ooit versierd met prachtige fresco’s van de heilige Dominicus die de mens de weg naar het juiste geloof wijst, maar ze zijn onherstelbaar zwaar beschadigd. Desondanks geven ze een idee van hoe mooi deze kruisgang geweest moet zijn, dus neem zeker even een kijkje!
In de Santa Maria Novella werd de Florentijn Galileo Galilei voor het eerst als ketter bestempeld, vanwege zijn theorie dat de aarde om de zon draaide. Dit ging namelijk recht tegen het kerkelijke dogma in, waarin de aarde als het middelpunt van het universum wordt gezien.
Santa Maria Novella
Piazza di Santa Maria Novella 18, 50123 Florence