Piazza della Signoria
Het Piazza della Signoria is het kloppend hart van Florence. Dit plein zindert niet alleen van de vele mensen die er dagelijks overheen lopen, die er een kopje koffie drinken, een praatje maken, de David van Michelangelo fotograferen of een ijsje eten, maar ook en vooral van de gebeurtenissen die hier lang geleden plaatsvonden en die hier nog steeds tussen de stenen palazzi echoën.
Palazzo Vecchio
Het plein is vernoemd naar het grote palazzo dat - ooit letterlijk, nu vooral figuurlijk - zijn schaduw over het plein werpt. Dit palazzo, dat nu bekend staat als het Palazzo Vecchio (het oude paleis), heette in vroeger tijden namelijk het Palazzo della Signoria, waarbij Signoria verwijst naar de bestuursvorm van Florence. Nog altijd wordt de stad vanuit dit palazzo bestuurd; het doet ook vandaag de dag nog dienst als stadhuis.
Het Palazzo Vecchio doet tegenwoordig niet alleen dienst als stadhuis, maar ook als museum. Via deze link lees je wat er allemaal in het Palazzo Vecchio te zien is.
David
Voor het Palazzo Vecchio staat de David van Michelangelo, misschien wel het bekendste en meest gefotografeerde beeld ter wereld. De David die er nu staat, is overigens een kopie. Het origineel bevindt zich in de Galleria dell'Accademia. Hoe Michelangelo deze bevallige reus uit een groot blok wit marmer heeft weten te houwen, lees je via deze link.
Beelden
Op het Piazza della Signoria zijn naast de David nog veel meer beelden te zien. Naast David staan Donatello's Judith en Holofernes (het origineel staat in een van de zalen van het Palazzo Vecchio), Hercules en Cacus van Baccio Bandinelli en de zogenaamde Marzocco, de leeuw die symbool staat voor de stad Florence, zoals ook de lelie op zijn schild aangeeft.
TIP: Rondleiding
Als je meer wil weten over Palazzo Vecchio en Piazza della Signoria dan kun je een rondleiding boeken met gids door het imposante Palazzo en over het plein (de entree van Palazzo Vecchio en het museum is inbegrepen in de prijs).
Boek hier een rondleiding over Piazza della Signoria en Palazzo Vecchio
Neptunus fontein
De enorme fontein die bijna in het midden van het plein verrijst, wordt gedomineerd door een kolossale Neptunus, van de hand van Bartolomeo Ammanati. Ammanati ontwierp het 560 cm hoge beeld ter gelegenheid van het huwelijk van Francesco de' Medici met aartshertogin Johanna van Oostenrijk in 1565. Het hoofd van Neptunus is gevormd naar het gezicht van Cosimo I de' Medici. Deze Cosimo werd in 1537 de baas van de Florentijnse Republiek, op een leeftijd van slechts 17 jaar. Er zijn nog veel sporen van hem terug te vinden in Firenze. Zo gaf hij de opdracht voor de bouw van de Galleria degli Uffizi. Rondom de zeegod dartelen riviergoden, satyrs en witmarmeren paarden.
Cosimo I de' Medici is ook degene die op het enorme bronzen paard even verderop zetelt. Dit ruiterstandbeeld is een creatie van de Vlaamse beeldhouwer Giambologna, die lange tijd aan het hof van De' Medici werkte. Hij liet zich inspireren door een zelfde standbeeld van Marcus Aurelius, dat boven op het Capitool in Rome staat.
Loggia dei Lanzi
Giambologna is ook verantwoordelijk voor het levensechte beeld van de Sabijnse maagdenroof, onder het dak van de Loggia dei Lanzi. Onder de Loggia dei Lanzi staan nog meer schitterende beelden. Via deze link lees je wie hier precies in marmer en brons vereeuwigd zijn.
Bijna in het midden van het plein, tussen de Neptunusfontein en het ruiterstandbeeld van Cosimo I, markeert een granieten gedenksteen met het jaartal 1498 de plek waar Savonarola op de brandstapel belandde en voor de ogen van zijn stadgenoten het loodje legde.
Leeuwen
Weinig mensen weten dat Florence, net als Venetië, een leeuw als symbool heeft. Bijna iedereen kent de Franse lelie, die overal in de stad opduikt en zo al heel lang geleden het heersende symbool is geworden van Florence. Toch mogen we de leeuw van Firenze niet vergeten. De leeuwen duiken ook op het Piazza della Signoria overal op.
Zo wordt de toegang tot de Loggia dei Lanzi bewaakt door twee leeuwen. De leeuw die de wacht houdt voor het Palazzo Vecchio, links van de David van Michelangelo, is vervaardigd door Donatello. Deze leeuw, Marzoczo genaamd, heeft een plek in het hart van veel Florentijnen. Niet alleen omdat hij is gemaakt door de vaardige handen van Donatello, maar ook en vooral omdat deze leeuw symbool staat voor de stad Firenze. De leeuw houdt een schild vast met daarop het andere symbool van de stad, de rode lelie op een witte ondergrond.
Wie vanaf Marzoczo omhoog kijkt, ziet boven de ingang twee gouden leeuwen, en op de toren van het palazzo nog een leeuw, die tegen de windvaan opklimt. Al deze leeuwen waken over het centrum van de stad, en zullen de inwoners blijven beschermen en verdedigen, zoals ze al eeuwenlang doen…