florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio, oftewel de Oude Brug, is een van de meest gefotografeerde plekken van Florence. De brug is gebouwd op de plek waar de Etrusken reeds een oversteekplaats hadden gemaakt, aangezien de Arno hier op zijn smalst is.

Florence_ponte-vecchio

De Ponte Vecchio, de echte brug zoals die er nu staat, dateert uit 1345. Wie de brug ontworpen heeft, is niet precies bekend. Wel weten we dat de winkeltjes die nu op de brug gehuisvest zijn, lange tijd geen juwelen verkochten. De brug was namelijk eerst het terrein van leerlooiers, en later van slagers en visboeren, die hun afval direct in de Arno dumpten. Dat zorgde voor zo'n allesoverheersende stank dat Ferdinand I in de zestiende eeuw de slagers en visboeren verordonneerde te vertrekken.

Ferdinand I had net het prachtige Palazzo Pitti betrokken en wenste niet langer de stank van rottend slachtafval te moeten verdragen als hij zijn neus buiten de deur van het palazzo stak. Hij besliste dat voortaan alleen nog maar zilver- en goudsmeden zich op de brug mochten vestigen.

Florence_ponte-vecchio

Wonderlijk genoeg bleef de Ponte Vecchio als enige brug in Florence tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard. Als je nu van de ene kant van de Arno naar de andere wandelt, loop je dus nog steeds over de constructie die in de veertiende eeuw is gemaakt - een heus staaltje bouwkunst!

Uitzicht
De brug is niet alleen vaak zelf op de foto gezet, ook het uitzicht vanaf de brug is spectaculair. Bij helder weer kun je een heel stuk van de omgeving van Florence zien. Ook de torens van het centrum en de groene heuvels met de San Miniato als witte toeschouwer zijn vaak op de gevoelige plaat vastgelegd.

Florence_ponte-vecchio

Vooral in het midden van de brug is het uitzicht fenomenaal. Aan de rechterzijde van de brug vind je sinds het begin van de vorige eeuw een buste van Benvenuto Cellini, een vermaard beeldhouwer en goudsmid. Hij werkte onder andere in opdracht van Clemens VII, het Franse koningshuis en de Medici-familie.

Corridoio Vasariano
Boven de winkels aan de oostzijde van de brug loopt een 'geheime' gang, de zogenaamde Corridoio Vasariano, de gang van architect Vasari. De gang is gebouwd in opdracht van Cosimo I. Deze Medici-heerser wilde zich niet langer onder ‘het gepeupel’ begeven als hij de Arno over moest steken om van het Palazzo Pitti, waar de Medici-familie in die tijd woonde, naar het Palazzo Vecchio te gaan, waar hij werkte. Dat kwam niet alleen voort uit het feit dat hij niet aangeklampt wilde worden door mensen die iets van hem wilden weten, maar vooral door de stank die op en rond de Ponte Vecchio hing. Ferdinand I had theoretisch dus geen last hoeven hebben van de stank die de slagers en leerlooiers veroorzaakten, maar veel Florentijnen zullen hem dankbaar geweest zijn.

Florence_ponte-vecchio

Tegenwoordig herbergt de Corridoio Vasariano een schitterende kunstcollectie. Er hangen bijna achthonderd zelfportretten, van onder anderen Rembrandt, Titiaan, Bernini, Canova, Chagall en Rubens. Helaas is de geheime gang slechts een aantal maanden per jaar open voor publiek, en dan alleen nog na het reserveren van een (prijzig) kaartje en onder begeleiding van een gids.

Lees meer over de Corridoio Vasariano in dit artikel.

(foto's Albert van den Boomen)

Florence_ponte-vecchio

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli