FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

San Marco

De San Marco-kerk in Florence is gebouwd in opdracht van Cosimo De’Medici, net als het naastgelegen klooster, dat inmiddels veel en veel beroemder is dan de kerk. In de cellen van het klooster zijn namelijk prachtige miniaturen geschilderd door Fra Angelico.

Florence_monumenten-san-marco-k.jpgBroeder Angelico werd in 1418 in het klooster van de San Marco opgenomen. Tijdens zijn verblijf werkte hij aan de schitterende miniaturen in de cellen, van een kleine Annunciatie in cel 3 tot een Doop van Christus in cel 24.

Annunciatie
Fra Angelico schilderde eveneens de adembenemende Annunciatie boven aan de trap die naar de cellen leidt. Je ziet de aartsengel Gabriël, die Maria in haar huis in Nazareth een bezoek brengt en haar meldt dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn Zoon te worden. Fra Angelico schilderde een loggia met zuilen, waaronder de engel en Maria tegenover elkaar staan. De engel geknield, Maria zittend. Beiden houden hun handen op een bijzondere manier gevouwen tegen zich aan. De monnik heeft deze passage treffend in beeld gebracht. De verwarring en de angst voor wat haar te gebeuren staat zijn van het gezicht van Maria af te lezen, de engel straalt een enorme rust uit.

Savonarola
Een van de cellen kende een beroemde bewoner: Girolamo Savonarola. Deze Savonarola is een van de meest besproken dominicaner monniken die ooit heeft geleefd. Hij was ooit prior van het San Marco-klooster. In die periode hield hij vurige boetepreken tegen de renaissance, tegen de kunst in het algemeen en de boekdrukkunst in het bijzonder. Hij riep op tot de zogenaamde vuren van ijdelheden, waarbij hij inwoners van Florence opriep boeken en kunstwerken te verbranden.

Dankzij Savonarola's vasthoudendendheid dreigden De’ Medici de macht over de stad kwijt te raken. In zijn voormalige cel hangt naast een portret van de dominicaner monnik een schilderij van zijn executie, op 23 mei 1498. Hij werd midden op het Piazza della Signoria op de brandstapel gezet, waar hij hetzelfde lot onderging als eerder de door hem zo gehate boeken en kunstwerken. Op de plek waar Savonarola ter dood werd gebracht, is nog altijd een ronde steen te zien, ter herdenking van zijn executie en die van twee andere monniken.

Florence_monumenten-san-marco-g.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli