FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Piazza della Repubblica

Op de plek waar nu het Piazza della Repubblica ligt, was het ooit een drukte van jewelste. In de Romeinse tijd bevond zich hier namelijk het forumvan Firenze, het kloppende hart van de stad met bestuursgebouwen, tempels, badhuizen en markten. Nu vind je aan het plein een aantal bekende koffiebars, een grote boekhandel, een Bialetti-winkel (met de bekende moka's, Italiaanse koffiepotjes), warenhuizen als La Rinascente en Zara, en voor de kinderen een vrolijke carrousel.

Florence__piazza-della-repubblica-2.jpg
Het vierkante Piazza della Republica, op een steenworp afstand van de Duomo, is een beetje een vreemde eend in de bijt in Florence. Het past helemaal niet bij al de oude gebouwen, smalle straatjes en met beelden overladen pleinen in de rest van de stad. Het plein is dan ook relatief jong; pas in 1890 werd het plan voor het plein zoals het er nu uitziet opgetekend.

De ontwerpen voor het Piazza della Repubblica maakten deel uit van de grootse plannen in het kader van de Risanamento, een soort grote herindeling en herwaardering van de stad. Het doel was duidelijk: Florence moest moderner, mondainer worden. Dat lezen we nog steeds op de grote triomfboog voor Vittorio Emanuele II, die een zijde van het plein domineert: ‘Het oude centrum van de stad, sinds eeuwen troosteloos, tot nieuw leven gebracht’.

Koffiehuizen
Dat opnieuw tot leven bracht moet je overigens heel letterlijk nemen: de hele buurt die zich hier ooit bevond werd met de grond gelijk gemaakt, en op de resten werd het plein gebouwd. Nu vind je aan het Piazza della Repubblica vooral een aantal chique koffiehuizen, zoals Caffè delle Giubbe Rosse, genoemd naar de rode jasjes die de obers dragen, Caffè Gilli en Caffè Paszkowski. Geen van deze cafés is goedkoop als je op het terras neerstrijkt; dan betaal je al gauw zes euro voor een cappuccino, maar voor een ‘historische koffie’ is dat eigenlijk geen geld. Bovendien betaal je aan de bar net als elders slechts één euro voor een kopje koffie.

Ook shoppen kun je hier goed, met een vestiging van het warenhuis La Rinascente, een grote boekhandel en een aantal modeketens. Op de bovenste verdieping van La Rinascente vind je een heerlijk dakterras waar je iets kunt drinken. Het prachtige uitzicht op de koepel van de Duomo, de stad aan je voeten en de omliggende heuvels is onbetaalbaar! Voor de kinderen staat er een draaimolen op het plein. Bij Caffè Paszkowski staat een bronzen maquette van Florence. Leuk voor kinderen (en ouders) om te kijken hoe de stad eruitziet en wat je herkent.

Zuil van de Overvloed
Midden op het plein staat de Colonna dell’Abbondanza, de ‘Zuil van de Overvloed’, die symbool staat voor voorspoed en geluk. Boven op de zuil prijkt het beeld van een vrouw met de hoorn des overvloeds, een kopie naar een werk van Donatello. Deze zuil markeert tevens het precieze middelpunt van Florence, op basis van de Romeinse stadsplattegrond. De zuil wordt dan ook wel ‘de navel van Firenze’ genoemd.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli