FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Santa Maria del Carmine

De Santa Maria del Carmine dankt haar bekendheid grotendeels aan de Brancacci-kapel met schitterende fresco's van Masaccio en Masolino. Laat je niet afschrikken als de kerk gesloten is; de Brancacci-kapel heeft een eigen ingang, via het klooster dat rechts naast de kerk ligt.

Florence__Brancacci-kapel-florence.jpgDe opdrachtgever voor de kleurrijke fresco's in de Cappella Brancacci was Felice di Michele Brancacci, een rijke zijdehandelaar. Hij gaf de opdracht rond 1423 aan Masolino, maar die zag al gauw in dat hij de klus niet in zijn eentje kon klaren. Hij bracht de jonge Masaccio mee, zodat ze samen de veertien panelen konden beschilderen en elkaar konden inspireren. Ze misten echter het doorzettingsvermogen om de opdracht te voltooien en vertrokken naar andere oorden. Pas ruim vijftig jaar later zou Filippino Lippi de frescocyclus afmaken.

Petrus
De fresco's geven een indruk van het leven van Petrus, die steeds wordt afgebeeld met een oranje mantel. De gebeurtenissen in Petrus' leven zijn gesitueerd in Florence, in de tijd waarin de kunstenaars leefden.

Het grote verschil tussen de stijl van Masaccio en die van Masolini is vooral goed te zien op Masaccio’s Verdrijving uit het paradijs (bovenaan op de linkerwand) en Masolino’s Zondeval (bovenaan de rechterwand). Het verdriet en de schaamte druipen van Masaccio’s Adam en Eva af, terwijl de figuren van Masolino veel lieflijker ogen. 

Florence__Brancacci-kapel-florence-2.jpgOp de bovenzijde van de linkermuur zien we de grote voorstelling van de Betaling van belasting (Masaccio). De linkerzijde van de achtermuur is gereserveerd voor de Preek van de Heilige Petrus (Masolino). Rechts op de achtermuur de Doop van bekeerlingen (Masaccio) en op de bovenzijde van de rechtermuur de Genezing van een kreupele en Petrus die Tabita tot leven wekt (Masolino en Masaccio).

De cyclus gaat verder aan de onderzijde van de linkermuur met Paulus die Petrus in de gevangenis bezoekt (Filippino Lippi), met daarnaast de Opwekking van de zoon van de keizer (Masaccio en Lippi). Linksonder op de achtermuur zien we Petrus op de troon en de genezing van zieken door Petrus’ schaduw (Masaccio), met rechts daarvan de Uitdeling van aalmoezen (Masaccio). Op de onderzijde van de rechtermuur de Kruisiging van Petrus, Petrus voor de proconsul en de Bevrijding van Petrus door een engel (Lippi).

In deze fresco's is een groot aantal bekende Florentijnen afgebeeld. Naast Petrus op de troon zie je bijvoorbeeld (van rechts naar links) Brunelleschi, Alberti, Masaccio en Masolino. Op het fresco Petrus geneest de zieken staat Masolino afgebeeld; hij is de man met de rode hoed. Rechts naast de Kruisiging van Petrus een zelfportret van Filippino Lippi; hij is de figuur met het blauwe hoofddeksel, in het midden.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli