Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

Loggia dei Lanzi

De overdekte Loggia dei Lanzi is vernoemd naar het huurlingenleger van Cosimo I, de lanzichenecchi (landsknechten), die hij hier had ondergebracht. Eerder stond de loggia ook wel bekend als de Loggia della Signoria of als de Loggia del Orcagna, naar de vermoedelijke ontwerper van de loggia. 

Florence_piazza-signoria-loggia-lanzi

Het idee om op het Piazza della Signoria een loggia te plaatsen ontstond al in de veertiende eeuw. Een overkapping was vooral nodig om de hooggeplaatste Florentijnen tijdens bijeenkomsten op het plein te beschermen tegen de elementen. Michelangelo heeft ooit voorgesteld om de loggia door te trekken, zodat het plein harmonieuzer zou worden, maar dat vond het toenmalige bestuur te duur.

Florence__monumenten-loggia-dei-lanzi.jpgTot de komst van hertog Cosimo I werden er in de loggia ook leeuwen gehouden. Omdat hij dat echter nogal vond stinken, werden de dieren naar de straat achter het Palazzo verhuisd, die nu Via dei Leoni heet.

Schitterende beelden
De Loggia dei Lanzi herbergt een aantal schitterende beelden, die er door Cosimo I geplaatst werden als vriendelijke doch dringende waarchuwing naar zijn onderdanen toe.

Links staat allereerst een meesterwerk van Cellini, bestaande uit Perseus die trots het afgehakte hoofd van Medusa omhooghoudt. De realistische weergave van spieren en aderen en de weelderige krullen op het hoofd van Perseus getuigen van Cellini’s kunstige handen.

Giambologna
Rechts beeldt Giambologna de Sabijnse maagdenroof uit. De dramatiek spat van de beelden af, en de worstelende lichamen bezorgen je bijna een knoop in je maag. Giambologna beitelde de worstelende figuren van een oude man, een jonge adonis en een vrouw uit één stuk marmer. Het is een van de eerste beelden die echt bedoeld zijn om van alle kanten bekeken te worden. En dat is iets wat je blijft doen, zo fascinerend zijn de gezichtsuitdrukkingen van de drie.

Dieper onder de loggia staat nog een beeld van Giambologna, dit keer met Hercules en een centaur als onderwerp.

Dakterras
De ingang van de Loggia dei Lanzi wordt bewaakt door twee leeuwen, maar die hebben - zover we weten - geen bekende ontwerpers. De Loggia dei Lanzi is altijd toegankelijk en ook fotograferen is toegestaan. Op het dak van de loggia werd in 1853 een schitterende hangende tuin aangelegd. Helaas is al dat groen verdwenen; tegenwoordig ligt op het dak een terras dat hoort bij het café van de Galleria degli Uffizi en dat een prachtig uitzicht over het Piazza della Signoria biedt.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli