FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Museo dell'Opera del Duomo

Het Museo dell'Opera del Duomo in Florence bevat werken afkomstig uit de Dom, de Campanile en het Battistero. Het museum is na 3 jaar sluiting in verband met een grote restauratie, renovatie en uitbreiding eind oktober 2015 weer geopend. Het is nu een van de topmusea in Florence, met de grootste collectie van Florentijnse beeldhouwkunst ter wereld.

Florence_museo-opera-duomo

Het nieuwe museum heeft een oppervlakte van 6000 vierkante meter, met 25 zalen verdeeld over drie verdiepingen. De collectie van het museum omvat meer dan 750 bijzondere beelden en voorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance. Waaronder de originele, gerestaureerde noordelijke bronzen deur van het Battistero met schitterende voorstellingen van Lorenzo Ghiberti, het prachtige zilveren altaar uit de doopkapel, waarvoor vierhonderd kilo zilver is gebruikt, het houten beeld van La Maddalena (Maria Magdalena) van Donatello en de onafgemaakte Pieta Bandini van Michelangelo, die tot 1980 in de Duomo stond.

Florence_museo-opera-duomo-museum

Facade Arnolfo
In de Sala dell'Antica Facciata (ook wel Sala del Paradiso genoemd) kun je een levensgroot model bewonderen van het ontwerp van Arnolfo di Cambio voor de gevel van de Duomo. Dit ontwerp heeft het uiteindelijk niet gehaald, en werd verwijderd in 1587. Tegen een wand van 36 meter lang en 20 meter hoog zie je een indrukwekkende replica van de facade. Door een groot raam op de derde verdieping ('Belvedere del Paradiso') heb je een prachtig uitzicht op de muur.

Veel van de beelden bedoeld voor de gevel waren al klaar en staan nu in het museum. Daarnaast zie je in de Galleria del Campanile di Giotto, zestien levensgrote beelden die onder meer Andrea Pisano en Donatello maakten voor de klokkentoren (Campanile) van Giotto†en de ruim vijftig reliŽfs die de zijden van de toren sieren.

Indrukwekkend is ook de Galleria della Cupola di Brunelleschi, die zoals de naam al doet vermoeden gewijd is aan het wonder van Brunelleschiís koepel, met originele houten modellen van de koepel en de lantaarn en een interessante video over de constructie van dit architectonisch hoogstandje. Verder toont het museum talloze andere meesterwerken uit de middeleeuwen en de renaissance in marmer, brons en zilver. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen op het nieuwe terras, met een prachtig uitzicht op de Dom en de koepel van Brunelleschi!

Museo dell'Opera del Duomo
Piazza del Duomo 42, Florence
Het museum is elke dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost Ä 15,- en is een combiticket voor het museum, de campanile (klokkentoren), de doopkapel, de Duomo, Brunelleschiís koepel en de crypte van de Santa Reparata.

Florence_museo-opera-duomo-museum

Florence_museo-opera-duomo

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in ItaliŽ

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli