FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Musea Florence goedkoper tijdens de wintermaanden

In een poging om de toeristenstroom naar Florence beter over het hele jaar te spreiden, wordt de toegangsprijs tot de musea en attracties in de stad vanaf november tot en met februari een flink stuk goedkoper. De directeuren van de Galleria degli Uffizi en het Complesso del Duomo hebben hiervoor het iniatief genomen.

Galleria degli Uffizi
De directeur van de Galleria degli Uffizi is officieel directeur van zowel de Galleria delle Statue e delle Pitture (standbeelden en schilderijen), Gabinetto dei Disegni e delle Stampe (kabinet van tekeningen en gedrukte kunst) en de Aula Magliabechiana (voor tijdelijke tentoonstellingen), als ook van Palazzo Pitti. Onder Palazzo Pitti vallen zowel de Galleria Palatina e Appartamenti Reali (koninklijke appartementen) als de Galleria d'Arte Moderna (Galerie van de Moderne Kunst), La Galleria Tesoro dei Granduchi (de schat van de Groothertogen), Museo della Moda e del Costume (Mode- en Kostuummuseum) en de Giardino di Boboli. De laatstgenoemde Boboli-tuinen bevatten weer de Giardino di Boboli, Giardino Bardini en het Museo delle Porcellane (Porseleinmuseum). Kortom, deze directeur beheert een heel groot gedeelte  van wat je het 'Grote Huis der Medici' in Florence zou kunnen noemen.

Duomo
De directeur van het Grande Museo del Duomo heeft het voor het zeggen over de Cupola di Brunelleschi (de Brunelleschi-koepel van de Dom), de Campanile di Giotto (klokkentoren van Giotto), het Battistero di San Giovanni (doopkerk van de heilige Johannes), de Cripta di Santa Reparata (crypte van de heilige  Reparata) en –last but not least- het Museo dell'Opera del Duomo. Deze directeur bestuurt vooral wat het toonaangevende Florence van de eerste helft van de 14e eeuw en de 15e eeuw heeft achtergelaten. De naam van De'Medici lag toen nog niet op aller lippen. Maar zonder deze periode zou nooit een Renaissance ontstaan zijn.

Florence_dom-battistero

Wat voor zin heeft deze opsomming?  Min of meer ga je straks in de winter ongeveer de helft betalen voor een bezichtiging van alles wat verbonden is met de belangrijkste perioden van de Florentijnse geschiedenis en met dit overzicht  weet je nu precies waar je moet zijn. Met het Joint Ticket, gedurende drie dagen geldig voor alle bovengenoemde musea, betaal je in de winter ook ongeveer de helft en kan je iedere mogelijke wachtrij omzeilen.

Anna Maria Luisa de’ Medici
Het absolute voordeel van een stedentrip Florence tijdens de wintermaanden: je kunt op je gemak rondlopen en alles bekijken. Je hoeft je geen weg te banen door de mensenmassa’s. Nog een heel bijzonder voordeel van deze periode is, dat er een paar hele leuke dingen te doen zijn, die je op een hele originele manier met de stad laten kennis maken. Zoals de viering van de sterfdag van Anna Maria Luisa de' Medici, de laatste telg uit de machtige Medici-dynastie, aan wie Florence praktisch alles wat ze nu is en heeft, te danken heeft.

Florence_Anna_Maria_Luisa_Medici

Wanneer je door de Galleria Palatina loopt in Palazzo Pitti, zul je het portret zien hangen van Anna Maria Luisa de ‘Medici, gemaakt door een hofportrettist in de 18e eeuw. Anna Maria Luisa de' Medici kom je ook tegen op andere plekken in de stad, om de Cappelle Medicee maar te noemen, waar ze begraven ligt. En waar een prachtig bronzen beeld van haar staat.

Florence_anna-maria-luisa-medici

TIP: krijg je het voor elkaar om in Florence te zijn op 18 februari, dan wacht je een hele speciale belevenis. Je wordt op die dag verwacht voor de poort van Palazzo Pitti en je mag op audiëntie bij Anna Maria Luisa de' Medici. Je moet je dan wel op tijd (gratis) inschrijven voor één van de voorstellingen op die dag (doe dit begin februari, men laat per voorstelling slechts 40 personen toe). Deze theatervoorstelling is een vaste factor geworden in een Florentijns 18 februari-programma van lezingen en bijeenkomsten, georganiseerd ter nagedachtenis van Anna Maria Luisa de‘ Medici.

Ook al zul je het (Italiaans) gesprokene  misschien niet helemaal begrijpen, je zult je zeker niet vervelen.Je ziet met eigen ogen de wereld van deze Medici-vrouw, haar wondermooie wereld in het paleis waar ze woonde, en waar zelden “forestieri” (buitenlanders) en “cittadini”(burgers) kwamen. Je wordt ook veel vertrouwder met het Florence van de eerste helft van de 18e eeuw, dat door een hele moeilijk tijd ging.

Florence_Johann_Wilhelm_von_Pfalz-medici

Een vrouw onder druk
Anna Maria Luisa vertelt je erover: de grote mogendheden legden een immense druk op de dynastie der Groothertogen van de Medici, van wie iedereen wist dat ze zou uitsterven. Anna Maria Luisa en haar broers hadden geen nakomelingen en toen haar jongste broer, de laatste Groothertog Giangastone, in 1737 stierf, wist men dat een buitenlandse Grootvorst het van de  Medici zou gaan overnemen, dat hadden de Europese grootmachten van destijds al  onder elkaar uitgemaakt. Onder de Florentijnen heerste een stemming van ondergang en Anna Maria voelde zich niet beter.

Het contract dat Florence redde
De grote verdienste van deze vrouw bestond in het feit dat ze een vooruitziende blik had én grote daadkracht. Al vanaf 1717 was ze al aan de gang gegaan met de zorgvuldige inventarisatie van alle bezittingen van haar familie. Deze inventarisatie liet ze opnemen in een contract, dat wanneer het moment zou komen, geactiveerd zou worden. Dat was in 1737 bij de dood van haar broer en het contract, het zogeheten Patto di Famiglia (familie-overeenkomst) bepaalde, dat alle kunstschatten van de Medici in Florence moesten blijven en niet door het Habsburgs-Lotharingse koningshuis (dat hoge schulden had) ingepikt zouden kunnen worden. Het contract was zo stevig, dat iedere andere regeerder daarna gedwongen was zich eraan te houden. Napoleon als enige hield zich niet aan het kontrakt.

Florence_Anna-Maria-Luisa-Medici-Salimbeni

Florence en alle (buitenlandse) bezoekers hebben hun geluk aan Anna Maria de’ Medici te danken. In het Patto di Famiglia brengt Anna Maria Luisa concreet haar uitdrukkelijke wil onder woorden dat de stad een toeristische trekpleister met publieke musea zou worden: ..“per l utilitá del pubblico e per attirare la curiositá dei Forestieri”.. ('voor het algemene nut en om de nieuwsgierigheid van de buitenlanders te wekken'). En zo geschiedde.

De treurige weldoenster
Dit verhaal vertelt Anna Marie Luisa trots aan haar gasten. Maar je voelt ook hoe zij zich in die prachtige zaal waarin de audiëntie plaats vindt, nadat ze voor het leegruimen een stokje had gestoken, als in een gevangenis gevoeld moet hebben. Degenen, die ze te slim af was geweest, woonden vanaf 1737 ook in dit paleis. Nu ben je omgeven, net als zij destijds,  in deze 'Sala di Bona'-audiëntiezaal, door prachtige 17e eeuwse fresco’s, die de glorierijke daden van haar Medici-voorvaderen laten zien. Onder andere een overwinning op de Turken in Bona in Algerije. Maar, ook al kon Anna Maria Louisa na de dood van haar broer in deze prachtige zijvleugel van 'haar Palazzo Pitti' blijven wonen, ze kreeg haar appartementen toegewezen en ze moest met lede ogen toezien, hoe anderen zonder haar stijl en dapperheid  het niet zo nauw namen met de hofcodes, waarmee zijzelf was opgegroeid.

Florence_sala-di-bona-palazzo-pitti

De arme vrouw  heeft het nog 6 jaar moeten volhouden. Haar stille protest klinkt in de historische beschrijvingen van haar ontvangstzaal door: deze  was  geheel ingericht met meubels van zilver en in het midden stond in contrast daarmee een baldakijn met een grote zwarte rand, als rouwbetoon voor vervlogen Medici-tijden. Op 18 februari 1743 stierf zij, en men zegt dat op deze zonnige dag in de twee uren waarin zij stierf, een verschrikkelijk onweer losbarstte met ongelooflijke bliksemflitsen en donderslagen.

Op deze manier vertelden de Florentijnen over de dood van hun weldoenster. En ook vandaag de dag geven de Florentijnen nog uitdrukking aan hun liefde voor hun 'principessa saggia' (wijze prinses) in het ritueel op 18 februari. Welkom buitenlanders - aan hen dacht Anna Maria Luisa al. En nu zijn het de directeuren van de Uffizi en de Duomo die voor (o.a.) ons, buitenlanders , 'Florence in de winter' nog aantrekkelijker maken.

Florence_Anna_Maria_Luisa_Medici

Gratis op 18 februari
Ook gratis toegankelijk zijn op 18 februari de Gemeentelijke Musea in Florence:  Museo di Palazzo Vecchio (Museo e Scavi archeologici en Torre (museum van de archeologiche opgravingen onder Palazzo Vecchio  en de Arnolfo-toren), Museo Novecento (Museum van 20ste eeuwse kunst), Chiesa Santa Maria Novella, Cappella Brancacci, Fondazione Salvatore Romano, Museo del Bigallo, Museo del Ciclismo (Fietsmuseum) en Museo Stefano Bardini. Bovendien zijn de Cappelle Medicee ook gratis geopend (alleen ‘s morgens) voor het publiek op 18 februari. De gemeente organiseert een defilé, dat aan het einde van de optocht (rond 11.00 uur) bloemen deponeert op Anna Maria Luise’s graftombe in de crypte van de Cappelle Medicee. Soms gele bloemen (lievelingskleur van Anna Maria Luisa), soms een  rozenkrans.

Meer over Anna Maria Luisa en de' Medici
Wil je nog meer zien van de leefomgeving en de verzamelingen van de Medici-Groothertogen, dan kun je tegen betaling nog terecht in de Galleria Palatina en de Appartamenti Granduchali. In de Galleria Tesoro dei  Granduchi zie je vooral de juwelen van de Medici, waaronder de parelverzameling van Anna Maria Luisa. Ze was regelrecht gek op parels.

Florence_Anna_Maria_Luisa_Medici

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli