FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Galleria degli Uffizi

Het misschien wel bekendste museum ter wereld, de Galleria degli Uffizi in Florence, is gevestigd in het Palazzo degli Uffizi, dat werd gebouwd naar een ontwerp van Giorgio Vasari. In dit museum, dat vaak kortweg wordt aangeduid als de Uffizi, bevindt zich de grootste kunstcollectie ter wereld.

Het ontstaan van deze collectie hebben we te danken aan Francesco I de' Medici, die in 1581, kort na de voltooiing van het gebouw, de loggia op de bovenverdieping liet sluiten en er verschillende beelden, schilderijen en andere kunstvoorwerpen liet opstellen.

Tip van de redactie van Florence-Nu:
Koop je ticket voor Galleria degli Uffizi van tevoren online en ontloop de lange wachtrijen!

Bestel hier tickets voor Galleria degli Uffizi

Rondleiding
Of boek een skip-the-line ticket voor de Galleria degli Uffizi inclusief een rondleiding van 2 uur met gids. 

Boek hier een rondleiding met gids door de Galleria degli Uffizi

Of boek een tour met een audiogids waarbij je uitgebreide uitleg krijgt over het museum en de belangrijkste kunstwerken.

Bestel hier een tour met audiogids door de Galleria degli Uffizi

TIP: Met de Florence Pass heb je gratis toegang tot de 3 belangrijkste attracties van Florence: de Dom, de Galleria degli Uffizi en de Galleria dell'Accademia! Bestel deze pas van te voren online! 

Bestel hier de Florence Digital Pass 

Florence_galleria-degli-Uffizi

Galleria
Het begin van de collectie van de Uffizi ligt dus in de loggia, die ook wel galleria werd genoemd. Voor het eerst werd hier het woord galleria (dat letterlijk gang of tunnel betekent) gebruikt voor de aanduiding van een kunstverzameling - een betekenis die we vandaag de dag nog altijd kennen. In 1584 bouwde Buontalenti de Tribuna, een van de eerste museumruimten van de nieuwere geschiedenis, waar de beroemdste kunstwerken werden ondergebracht.

Werkplaatsen
In het westelijke gedeelte, de rechtervleugel, liet Ferdinando I, Francesco’s broer en opvolger, werkplaatsen voor de door de staat aangestelde kunstbeoefenaren inrichten: voor goud- en zilversmeden, voor houtsnijders en pietra-durabewerkers, voor miniaturisten en klokkenmakers, voor kosmografen, musici en zangers.

Florence_galleria-degli-Uffizi

Geschiedenis
De Galleria degli Uffizi heeft een lange geschiedenis, die nauw verbonden is met de geschiedenis van De' Medici in Florence. Iedere groothertog leverde een bijdrage aan de collectie, die daardoor steeds omvangrijker werd en steeds meer werken van grote kunstenaars omvatte. Francesco I liet bijvoorbeeld in de Tribuna al werken van Rafaël en Andrea del Sarto ophangen. Zijn broer, Ferdinando I, verwierf als kardinaal in Rome onder andere de Venus Medicea. Toen Anna Maria Luisa De’ Medici in 1743 overleed, kwam de gehele verzameling van de Uffizi in handen van de stad Florence, op voorwaarde dat de werken de stad nooit voorgoed zouden verlaten.

Florence_galleria-degli-Uffizi

Collectie
Er zijn in de Galleria degli Uffizi zoveel schitterende kunstwerken te vinden, dat je aan een paar dagen niet genoeg hebt om ze allemaal te zien. Binnenkort volgt hier een overzicht van de belangrijkste werken die in de Uffizi te zien zijn. Dan kun je voorafgaand aan je bezoek alvast een kijkje nemen en wat achtergrondinformatie bij de beroemdste of bijzonderste schilderijen lezen. Het gaat dan om werken als:

* De geboorte van Venus van Botticelli
* La Primavera, ook van Botticelli
* Venus de'Medici, een schitterend marmeren sculptuur
* La Tribuna degli Uffizi van Johann Zoffany
* De doop van Christus van Leonardo da Vinci en Andrea del Verrochio
* Annunciatie en De Aanbidding der Wijzen van Leonardo da Vinci
* Venus van Urbino van Titiaan
* Madonna met de distelvink van Raphaël
* Doni Tondo, met de Heilige Familie van Michelangelo
* Sant'Anna Metterza van Tomasso Masaccio

Florence_Galleria_degli_Uffizi

Nieuwe en gerestaureerde zalen
Op 18 februari 2014, de 450ste sterfdag van Michelangelo, opende de Galleria degli Uffizi twee nieuwe zalen (meteen voor zaal 35, die helemaal gewijd is aan de werken van Michelangelo) ter ere van de beroemde Italiaanse kunstenaar. De zalen bevatten klassieke beelden, portretten en reliëfs die Michelangelo en andere kunstenaars uit de renaissance inspireerden. De zalen staan ook wel bekend als de ‘groene zalen’ dankzij de kleur op de muren, die een mooi contrast vormt met de witte marmeren beelden. Bijzonder mooi, dus ga zeker een kijkje nemen tijdens je bezoek aan de Galleria degli Uffizi!

In april 2015 werden de zalen 2 tot en met 7 heropend na een restauratie van 9 maanden. Er is gezorgd voor betere verlichting en meer natuurlijk licht, waardoor de werken nog beter tot hun komen.

Vergeet ook niet langs de grote kunstenaars op het Piazzale degli Uffizi te wandelen, aan de buitenzijde van de Galleria degli Uffizi. Hier waken de grote der aarden over de mensenmassa die elke dag weer in de rij staat voor de beroemde kunstwerken. Michelangelo, Da Vinci, Petrarca, Dante, Galileo Galilei… ze zijn
hier lang geleden vereeuwigd in marmer – en worden dagelijks vereeuwigd op foto en film.

Avondopenstelling
Het museum is in de periode van 5 juni tot 7 augustus en van 21 augustus tot 25 september 2018 elke dinsdagavond ook in de avonduren geopend. De openstelling wordt dan verlengd van 19.00 tot 22.00 uur. Je kan dan tot 20.00 uur naar binnen.

Firenze Card en Florence City Pass
Wil je graag nog andere musea in Florence bezoeken of lekker relaxed met de Hop-on Hop-off bus de bezienswaardigheden van Florence ontdekken? Dan kunnen de Firenze Card of de Florence City Pass goed van pas komen.

Galleria degli Uffizi
Piazzale degli Uffizi 6
Florence

Florence_galleria-degli-uffizi

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli