florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Palazzo Medici-Riccardi

De’ Medici hebben dit palazzo, dat is ontworpen door Michelozzo, gebruikt als kantoor van waaruit hun bankiers- en handelsimperium werd gedreven, maar ook als woonhuis. Hoewel er weinig op de luxe vertrekken is aan te merken, schijnt Cosimo de’ Medici zich hier toch niet echt thuis te hebben gevoeld. Hij was vaker te vinden in een van zijn villa’s buiten de stad.

Florence_museum-palazzopalazzo-medici-riccardi-k.jpgIn 1540 werd het Palazzo Vecchio het nieuwe machtscentrum van waaruit De’ Medici regeerden, en weer later verhuisde de familie naar het Palazo Pitti. De familie Riccardi, een van de rijkere families uit die tijd, nam het palazzo in 1659 over; vandaar ook de naam Palazzo Medici-Riccardi.

De met arcaden omzoomde binnenplaatsjes en tuinen zagen in de tijd van De’ Medici veel mooier uit. Er stonden groten potten met verschillende soorten planten en de tuin kon bijna doorgaan voor een beeldengalerij. Donatello’s David zou hier gestaan hebben, en ook Verocchio’s David had hier zijn vaste plek. Beide beelden staan nu in het Bargello. Het enige beeld dat er nog steeds staat, is een Orpheus van Bandinelli.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de schitterende Capella dei Magi van Benozzo Gozzoli, een leerling van Fra Angelico. Op Gozzoli’s meesterwerk rijden drie generaties De’ Medici door de heuvels van Toscane, gevolgd door een stoet vrienden en volgelingen. De koninklijk aandoende jongeling op het witte paard (op het middelste deel) stelt Lorenzo il Magnifico voor als de jonge koning Caspar. Achter hem is zijn vader Piero de Jichtige afgebeeld, ook op een wit paard. Op de bruine muilezel ernaast zien we Piero’s stiefbroer Carlo. Gozzoli schilderde zichzelf twee rijen boven de links naast elkaar opgestelde paarden. Hij is de man met de rode muts met daarop de woorden ‘Opus Benotti’.

Het sprookjesachtige landschap waardoor de stoet trekt, geeft de kapel een bijzondere sfeer. De bomen lijken, met hun lange stammen, op die van Gozzoli’s leermeester Fra Angelico. In de verte zien we villa’s en kastelen, en wie goed kijkt ontdekt ook exotische vogels en wilde dieren als luipaarden en dromedarissen.

Florence_museum-palazzo-medici-riccardi.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli