FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Giardino di Boboli

De Giardino di Boboli strekt zich uit achter het imposante Palazzo Pitti in Florence. Het is er goed toeven voor wie even de kunst van Florence op zich wil laten inwerken, voor wie een boek wil lezen in de schaduw van een pijnboom, voor wie wil wandelen of voor wie even wil mijmeren over de geschiedenis van Florence en de indrukken die in de stad zijn opgedaan.

Florence__bacchus-giardio-boboli-flor.jpgDe Boboli-tuinen zijn echter ook heel geschikt voor iedereen die nog lang niet genoeg heeft van kunst en cultuur, want naast schaduwrijke plekken om te lezen en te mijmeren biedt de tuin genoeg beelden, vijvers, fonteinen en ander moois. Het park is in feite het grootste openlucht-museum van Florence. In de enorme tuin heb je dan wel een wegwijzer nodig – anders kun je zomaar een van de mooie kunstwerken missen.

Bacchus fontein
Direct aan het begin, links naast de ingang, tegen de achterzijde van het Palazzo Pitti, vind je de Fontana del Bacchino (de fontein van de kleine Bacchus). Bacchus, god van de wijn, zit pontificaal op de rug van een schildpad. Dit werk van Valerio Cioli wordt wel gezien als een grappige tegenbeweging van de serieuze beelden van de zeegoden Neptunus en Oceanus, vervaardigd door Ammanati en Giambologna, die elders in het park staan. De op een schildpad gezeten dikke man is namelijk niet Bacchus maar Braccio di Bartolo, de favoriete hofdwerg van Cosimo I. Hij was een soort hofnar en trad op tijdens diners, banketten en andere belangrijke bijeenkomsten aan het hof van de Medici.

Florence__grotta-grande-boboli-floren.jpgLa Grotta Grande
Ook de moeite waard is La Grotta Grande, de grote grot van Buontalenti (hetgeen letterlijk goed talent betekent, een geschikte naam voor een kunstenaar). De grot is gedecoreerd met fresco’s, schelpen en beelden. De deur links van de grot is de uitgang van de Corridoio Vasariano, die over de Ponte Vecchio loopt. Hier stonden eerst de vier slavenbeelden van Michelangelo, maar die staan nu in de Galleria dell’Accademia – hier staan kopieën. Naast de vier slaven vind je er ook de Badende Venus van de Vlaamse beeldhouwer Giambologna, in een fontein. Francesco de’ Medici vond haar zo mooi, dat hij deze Venus lange tijd in zijn privévertrekken bewaarde voor ze in de grot werd geplaatst.

Amfitheater
Het park heeft ook een eigen amfitheater, waar de De’ Medici ooit hun gasten trakteerden op spectaculaire voorstellingen. Later werden hier ook optredens georganiseerd ter ere van Hitler en Mussolini. In het midden staat een Egyptische obelisk, waarschijnlijk het oudste monument van de stad, met een enorme badkuip, afkomstig uit de Thermen van Caracalla in Rome (net als de badkuipen op het Piazza Farnese in Rome).

Een idyllische plek is de Neptunusvijver, met een prachtig bronzen beeld van Neptunus die een drietand vasthoudt. Ook idyllisch is het Kaffeehaus, het Duitse koffiehuisje, waar je een kopje koffie kunt drinken terwijl je van het schitterende uitzicht geniet.

Florence__tuinen-boboli_florence.jpgPorseleinmuseum
In de Giardino del Cavaliere, de Tuin van de Ridder, ligt het Porseleinmuseum, dat in het verleden dienst deed als ontmoetingsplaats voor intellectuelen en geleerden. Het museum herbergt met name vazen, serviezen en kandelaars van porselein, maar biedt ook een prachtig uitzicht op de kerk San Miniato en het omringende Toscaanse landschap. Op de Fontein van de Apen staan drie aapjes afgebeeld, die deel uitmaakten van de bruidschat die Vittoria della Rovere meebracht toen ze met Ferdinand II trouwde.

Oceanus
Wandel ook even door de Via del Biottolone, een cipressenlaan, die naar L’Isolotto (het kleine eiland) voert. Op het eilandje staat Giambologna’s beroemde Oceanusfontein. Oceanus wordt omringd door drie allegorische figuren - de riviergoden de Nijl, die staat voor de jeugd, de Ganges, die staat voor volwassenheid, en de Eufraat, die staat voor ouderdom. De Arno zelf, die op een paar meter afstand door Florence stroomt, wordt niet genoemd – welk element zou hij vertegenwoordigen? Het gras onder de cipressen en pijnbomen nodigt uit daar eens languit over na te denken. De originele Oceanus staat in het Bargello Museum.

De tuinen zijn dagelijks geopend van 8.15 uur tot 16.30 uur in de wintermaanden en tot 19.30 uur tijdens de zomer. De entree bedraagt 7 euro.

Giardino di Boboli
Palazzo Pitti 1, Florence

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
15-06-2013

Herbert | Ooit zal Boboli een prachtig park geweest zijn, maar het verkeert nu (juni 2013) in een slechte staat van onderhoud. Fonteinen werken niet, beelden zijn vies, gazons bevatten meer onkruid dan gras, paden staan vol met onkruid en ga zo maar door.....heel erg jammer.....en is op dit moment de toegangsprijs van 10 euro echt niet waard.Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli