



Panzanella - Toscaanse broodsalade
Het Toscaanse brood (zonder zout) is niet het meest lekkere wat je in Florence voorgeschoteld krijgt. Tenzij het wordt verwerkt in panzanella, een frisse salade van oud brood, tomaat en basilicum.
Ingredienten:
4-6 dikke plakken stevig brood, een dag oud
4-5 el koud water
6 stevige maar rijpe trostomaten, in stukjes
1 kleine rode ui, in dunne schijven
1 kleine komkommer, geschild en in kleine blokjes
1 el kappertjes, ingemaakt in zout, uitgelekt
6 takjes verse basilicum
zout en versgemalen zwarte peper
90 ml extra vierge olijfolie
2 el rode wijnazijn
Bereidingswijze
Scheur het brood in hapklare stukjes. Doe ze in een kom en besprenkel met het water. Meng goed, zodat het brood een beetje uit elkaar valt. Druk dan het overtollige vocht eruit.
Voeg de tomaten, ui, komkommer, kappertjes en basilicumblaadjes toe.
Meng goed, en laat 30 minuten staan.
Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel met de olie en azijn en meng goed door voor het opdienen.
Buon appetito!