FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Fiesole

Wil je tijdens je stedentrip naar Florence even een dagje de stad uit? Dan is Fiesole, in de groene heuvels net ten noorden van Florence, een ideale bestemming. Een groene oase van rust die een prachtig uitzicht biedt op Florence. Op Piazza San Marco vertrekt buslijn nummer 7 en die brengt je in 20 minuten naar Piazza Mino da Fiesole, het centrale plein van Fiesole.

fiesoleRomeinse resten
Fiesole kent een lange geschiedenis; het stadje was er eerder dan Florence zelf. De eerste echte nederzetting werd gesticht door de Etrusken, maar ook de Romeinen vestigden zich er. Sporen van hun aanwezigheid zijn hier nog altijd te zien. Bezoek in elk geval het amfitheater dat de Romeinen hier hebben gebouwd. In de zomermaanden, tijdens de Estate Fiesolana, vormt dit theater nog regelmatig het decor voor concerten en voorstellingen. Ook vind je hier nog resten van een Romeins badhuis. In het bijbehorende museum zie je naast Romeinse stukken ook nog een aantal Etruskische vondsten.

Kerken en kloosters
Ook de kerken zijn een bezoek waard. Aan het Piazza Mino da Fiesole, het centrale plein van Fiesole, vind je de Duomo San Romolo, met in de Cappella Salutati een prachtig kunstwerk van Mino da Fiesole, dat hij maakte voor de graftombe van bisschop Leonardo Saluti. De sobere inrichting van de kerk wordt opgefleurd met een aantal mooie kunstwerken, zoals de serie fresco’s boven het koor. De Storie di San Romolo werden eind 1500 geschilderd door Nicodemo Ferrucci (uit Fiesole). De kathedraal werd in 1028 gebouwd; de klokkentoren in de 13e eeuw.

In het Oratorium Santa Maria Primerana, eveneens aan het Piazza Mino da Fiesole, schilderde Giotto een aantal prachtige fresco’s. Naast dit kerkje staat het Palazzo Pretorio, het gemeentehuis van Fiesole, dat uit 1300 stamt. Op het centrale plein staat ook een moderner werk: een standbeeld van twee mannen te paard, ter herinnering aan de ontmoeting tussen Garibaldi en koning Vittorio Emanuel II die allebei streden voor een verenigd Italië.

De Chiesa Badia Fiesolana was eerst, tot de bouw van de Duomo, de kathedraal van Fiesole. De kerk is verbouwd met geld van de familie De’ Medici, waardoor de prachtige voorgevel in wit en groen marmer zijn huidige vorm kon krijgen.

fiesole-kloosterKlooster
Even buiten Fiesole ligt het klooster van San Francesco, met een klein museum. De weg (Via Francesco) ernaartoe biedt een prachtig uitzicht op Florence en de omliggende heuvels.
Fiesole is de geboorteplaats van Fra Angelico, van wie er in de San Marco in Florence veel fresco’s te zien zijn. Fra Angelico verbleef in Fiesole in het dominicaner klooster, waar hij eveneens een aantal fresco’s achterliet.

Monte Ceceri en Da Vinci
Vanuit Fiesole kun je prachtige wandelingen maken, vooral in het Parco di Monte Ceceri. Dit park dankt zijn naam aan de zwanen die hier ooit hun thuisbasis hadden, en die door de inwoners van Fiesole in die tijd ceceri werden genoemd.

In het park zijn vier wandelroutes uitgezet, die ook een deel van het platteland rondom Fiesole bestrijken. Een van de wandelingen is gewijd aan Leonardo da Vinci, die volgens de inwoners van Fiesole vanaf een van de heuveltoppen in het park probeerde of hij kon vliegen. Een grote gedenksteen herinnert nog aan dit  moment…

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in Italië

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli