florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Villa's van de Medici

In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s, die vaak ooit het eigendom waren van de leden van de familie De’ Medici. Hier konden ze zich op warme dagen terugtrekken en de hectiek van de stad even achter zich laten. Hier wandelden ze in het groen, gingen ze op jacht en genoten ze van literatuur, muziek en kunst. 

villa-petraia-florenceHet gaat in totaal om 12 villa's en 2 tuinen, die in 2013 op de Unesco Werelderfgoedlijst werden geplaatst. Het gaat om Villa di Cafaggiolo, Villa del Trebbio, Villa di Careggi, Villa Medici di Fiesole, Villa di Castello, Villa di Poggio a Caiano, Villa La Petraia, Villa di Cerreto Guidi, Palazzo Seravezza, Villa La Magia, Villa di Artimino, Villa di Poggio Imperiale en de tuinen Giardino di Boboli in Florence en het Parco della Villa Medicea di Pratolino.

Unesco nam de twaalf villa’s en twee tuinen op vanwege ‘hun unieke getuigenis van de invloed die de familie De’ Medici heeft gehad op de moderne Europese cultuur, door hun bijdragen aan de kunsten’. De villa’s zijn gebouwd in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, in harmonie met het omringende landschap.'De villa’s van De’ Medici zijn het eerste voorbeeld waarbij woongenot, tuinarchitectuur en omgeving samengaan, waarmee ze een lichtend voorbeeld zijn voor andere buitenverblijven die tijdens de renaissance in Italië en Europa werden gebouwd.’

Villa di Poggio a Caiano
De Villa Medici in Poggio a Caiano is eind 15e en begin 16e eeuw gebouwd voor Lorenzo de'Medici (Lorenzo il Magnifico) als zomerresidentie. In de eeuwen daarna is de villa nog regelmatig uitgebreid en gerenoveerd en bewoond door meerdere belangrijke figuren. Zoals de koning van Italië in de tijd dat Florence de hoofdstad van het land was. Tegenwoordig is de villa een museum.

Bezoek hier de kamers waar koning Vittorio Emanuele II leefde en de privé-vertrekken van Elisa Bonaparte, de zus van Napoleon. Bewonder ook de prachtige balzaal met fresco's van Andrea del Sarto, Franciabigio en Alessandro Allor. In de villa worden regelmatig exposities gehouden en achter de villa ligt een prachtige tuin, met Engelse en Italiaanse invloeden. 

Villa La Petraia
Ook Villa La Petraia in Florence is tegenwoordig een museum, met een schitterende tuin en een nog prachtiger uitzicht. De villa was eerst in handen van de familie Brunelleschi (van de beroemde architect die onder andere de koepel van de Duomo van Florence ontwierp). Uiteindelijk kwam de villa in de handen van De’ Medici. Ferdinando liet het gebouw in 1587 flink onder handen nemen, waarbij ook de tuin werd uitgebreid, die verdeeld ligt over drie terrassen, met onder andere bloembedden, citroenbomen, een oude zonnewijzer en een standbeeld van Venus, van de hand van Giambologna.

Villa Medici bij Florence

Villa's van de familie De'Medici in de omgeving van Florence, op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli