FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Bewonder de Porta della Mandorla

De Duomo van Florence is schitterend. De enorme koepel, een waar architectonisch meesterwerk, de schitterende mozaïeken boven de ingangen, de slanke klokkentoren naar een ontwerp van Giotto… ze boezemen allemaal ontzag in.

Florence_Porta-della-MandorlaWie de Duomo in zijn geheel goed in zich heeft opgenomen, doet er goed aan ook een aantal details te bekijken. Want ook op het kleinste niveau zijn er schitterende dingen te zien: prachtige kleine marmeren beeldjes, schitterende kaarsenhouders en de Porta della Mandorla, oftewel de ‘Deur van de Amandel’.

Deze deur bevindt zich aan de noordzijde van de Duomo. Het was ooit de laatste deur die versierd werd voor de kathedraal helemaal klaar was. Met succes, want het is met recht de mooiste deur van deze kerk. In 2012 werd de deur, na een restauratie van 12 jaar, weer gepresenteerd aan de inwoners en bezoekers van de stad.

Florence_Porta-della-MandorlaVeel bekende kunstenaars hebben aan de deur gewerkt, onder wie Donatallo (die de rechter profeet maakte). Nanni di Bianco is echter degene die het meeste werk heeft verricht. Tussen 1406 en 1408 hield hij zich bezig met de schitterende Maria, die is afgebeeld in een amandelvormige ring – waaraan de deur haar naam dankt.

In het Museo dell’Opera del Duomo (achter de dom) zijn nog enkele delen van de originele deur te zien. De Porta della Mandorla zelf is na een restauratie weliswaar weer in oude glorie hersteld, maar het is wel een kopie. Gezien de klimatologische omstandigheden zouden de originele stukken anders binnen niet al te lange tijd verloren zijn. 

Florence_Porta-della-Mandorla 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli