FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Op eenzame hoogte... San Miniato al Monte

De San Miniato al Monte ligt hoog boven Florence. Als je goed kijkt, zie je de witte voorgevel vanuit de stad afsteken tegen het groen van de omliggende heuvels. Slechts weinig bezoekers van Florence nemen de moeite de heuvel op te wandelen en de romaanse kerk met een bezoek te vereren. De redactie van Florence-Nu kan een klim naar boven echter van harte aanbevelen!   

Florence_san-miniato-al-monte-1a.jpgL'Abbazio di San Miniato al Monte werd in 1015 gebouwd op de plek van het graf van de heilige Minias, een christelijke martelaar die op deze heuvel zou zijn onthoofd. De mooie voorgevel van wit en groen marmer stamt uit 1090. De kerk is prachtig versierd, en zeker in vergelijking met de grote kerken in het drukke centrum een oase van rust. Een van de mooiste kapellen is de Cappella del Crocefisso, die werd ontworpen door Michelozzo, met een kruisbeeld en terracotta figuren van Luca della Robbia. Neem zeker ook een kijkje in de kleurrijke sacristie.

Naast de kerk ligt een klooster dat nog steeds bewoond wordt. De monniken houden zich bezig met het maken van likeur, honing, gebak, kaarsen en kruidenthee die ze in het winkeltje naast de kerk verkopen.

Kerkhof en uitzicht
Breng zeker ook een bezoek aan het naastgelegen kerkhof, Le Porte Sante. Binnen de door Michelangelo ontworpen muren doen de prachtige beelden op de graven en graftombes je bijna denken aan een openluchtmuseum. Op het kerkhof liggen veel beroemde Italiaanse artiesten, politici en schrijvers begraven. Het uitzicht vanaf het kerkhof en vanaf het plein voor de kerk is adembenemend mooi: de koepel van de Duomo, de campanile van Giotto, de torentjes van het Palazzo Vecchio en de Badia Fiorentina - Florence ligt letterlijk aan je voeten!

L’Abbazia di San Miniato al Monte is te vinden aan Via delle Porte Sante in Florence. De mooiste weg naar de kerk is via de monumentale trappen. Voor mensen die minder goed ter been zijn, is de toegang vanaf het einde van Via delle Porte Sante aan te raden. Vanaf het station gaat bus nummer 12 naar Piazzale Michelangelo; vanaf daar is het nog een klein stukje de berg op om bij de kerk te komen.

San Salvatore al Monte
Iets lager dan de San Miniato al Monte ligt, verscholen tussen de cipressen, de kerk San Salvatore al Monte. Het schijnt dat Michelangelo heel graag in deze kerk kwam. De San Salvatore al Monte herbergt werken van onder anderen Perugino en Giovanni della Robbia. In de Cappella dei Nerli is een mooie schildering van Maria met het kindje Jezus, heiligen en engelen te zien, gemaakt door een anonieme kunstenaar uit de zestiende eeuw.

San Miniato al Monte
Via delle Porte Sante 34, Florence

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli