FlorenceFlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winter

Corridoio Vasariano

De Corridoio Vasariano, de Vasari-gang, maakt deel uit van de Galleria degli Uffizi in Florence. Deze 'geheime gang' loopt vanaf het Palazzo Vecchio via de Uffizi over de Ponte Vecchio, om uiteindelijk bij Palazzo Pitti uit te komen. De gang is dankzij Dan Browns roman Inferno intrigerender dan ooit. De gang, die meestal slechts enkele weken per jaar te bezoeken is, ruikt naar mysteries, intriges en spannende geschiedenisverhalen.

De gang is gebouwd door architect Giorgio Vasari in opdracht van Cosimo I. Deze Medici-heerser wilde zich niet langer onder ‘het gepeupel’ begeven als hij de Arno over moest steken om van het Palazzo Pitti, waar de Medici-familie in die tijd woonde, naar het Palazzo Vecchio te gaan, waar hij werkte. Dat kwam niet alleen voort uit het feit dat hij niet aangeklampt wilde worden door mensen die iets van hem wilden weten, maar vooral door de stank die op en rond de Ponte Vecchio hing.

Tegenwoordig herbergt de Corridoio Vasariano een schitterende kunstcollectie. Er hangen bijna achthonderd zelfportretten, van onder anderen Rembrandt, Titiaan, Bernini, Canova, Chagall en Rubens. Helaas is de geheime gang slechts een aantal maanden per jaar open voor publiek, en dan alleen nog na het reserveren van een (prijzig) kaartje en onder begeleiding van een gids.

Laatste nieuws: in mei 2024 gaat de Vasari Corridor weer open voor het publiek! De gang was vanaf 30 november 2016 gesloten voor het publiek in verband met een grote renovatie. De gang voldeed niet meer aan de huidige veiligheidseisen. De corridor van Vasari is helemaal opgeknapt en gemoderniseerd, onder andere met nieuwe verlichting, air-conditioning, nooduitgangen en camera's.

Florence_corridoio-Vasari

Bezoek aan de gang
De Nederlandse Roos van der Wielen, die al jaren in Florence woont, vertelt ons over haar bezoek aan de Corridoio Vasariano: 'Enkele weken geleden heb ik voor de tweede keer de Vasari-gang bezocht, samen met een vriendin. Het was een geweldige druilige dag, de perfecte weersomstandigheid om deze mysterieuze gang te (her)ontdekken. Ik had al weken van tevoren twee kaartjes gereserveerd via het Uffizi-museum.

Om 9.00 uur worden de deuren naar de gang (rechts van zaal nr 25) geopend en kunnen we (ongeveer 15/20 personen) eindelijk de gang in. Gelijk vallen de prachtige fresco's op. De gids legt het een en ander over de Corridoio Vasariano uit.

De gang werd in opdracht van Cosimo I de' Medici gebouwd door Vasari, die de gang in slechts vijf maanden realiseerde. De gang loopt van het Palazzo Vecchio (waar de familie de' Medici de politiek bedreef) via het Uffizi Museum (waar zich de administratieve kantoren bevonden) naar Palazzo Pitti (waar de familie de' Medici woonde). De gids legt ons (in het Italiaans) uit dat de gang werd gebouwd om levensbedreigende situaties voor de De' Medici-familie te vermijden. De gang fungeerde ook als vluchtweg bij een eventuele revolutie en zorgde er gelijk voor dat de belangrijke leden van de De' Medici-familie zich niet per se tussen het gepeupel in Florence hoefde te begeven.

Florence_corrodoio-vasariVoordat we de gang inlopen, vertelt de gids iets over het grote beschadigde schilderij van de kunstenaar Gerrit van Honthorst. Dit schilderij, L'adorazione dei pastori, hing precies tegenover het raam waaronder de maffia in 1993 een bom plaatste. Het glas en de hitte beschadigden dit schilderij zodanig dat er weinig te redden viel. Tien jaar later werd het doek voor 50% gerestaureerd. Nu wordt het 'gebruikt' als symbool van die verschrikkelijke aanslag waarbij vijf mensen om het leven kwamen.

De Vasari-gang is bijna 1 kilometer lang en zeer smal (zo'n 3,5 meter breed). Je moet echt uitkijken niet per ongeluk tegen de schilderijen aan te lopen. Het is een immens gevoel zo dicht bij de schilderijen te kunnen komen.  Aan de rechterkant hangen de Toscaanse kunstenaars en aan de linkerkant de Italiaanse kunstenaars. De schilderijen komen bijna allemaal uit 16de en 17de eeuw.

Het hoogtepunt zijn de zelfportretten van bekende kunstenaars die kardinaal Leopoldo de' Medici verzamelde. Aan het begin werden de portretten in natura betaald, bijvoorbeeld met kisten verse worst, honing, wijn en andere lekkernijen. Langzamerhand werd de zelfpotrettencollectie van Leopoldo de' Medici steeds beruchter en beroemder. Was je een kunstenaar die meetelde, dan bezat hij jouw portret. Tussen de collectie hangen onder andere een portret van Rembrandt en van Chagall.

Verder lezen over Roos' ervaring in de Corridoio Vasariano kan op haar weblog Ontdek Florence.

Florence_corridoio-vasariano

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Beauty Florence

The beauty of Florence (Firenze) op video

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli