florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Wandeltocht door Dantes paradijselijke stad

Met de citywalk 'Het Florence van Dante' treed je in de voetsporen van Dante Alighieri, de schrijver van het beroemde boek 'La Divina Commedia'. Het Florence in de tijd van van Dante werd gekenmerkt door vele huizen, straten, kerken en monumenten, die het Florence van nu ook nog typeren. Zo mis je tijdens deze stadswandeling niets van de highlights van het Florence van nu!

Je passeert ook enkele locaties uit de bestseller Inferno van Dan Brown. De thrillerauteur maakt in het boek veelvuldig gebruik van het duistere meesterwerk van Dante. 

TIP: Je kan deze unieke wandelroute als digitale uitgave (pdf) bestellen (voor op je pc, laptop, tablet of smartphone) en als papieren gids, om mee te nemen tijdens je stedentrip naar Florence.

Bestel de wandelroute 'Het Florence van Dante' als digitale uitgave

Bestel de city walk 'Het Florence van Dante' als papieren gids

Florence_FlorencevanDante_citywalk

Doopkapel
De wandelroute begint bij het station Santa Maria Novella. Van daaruit wandel je naar het hart van de stad, naar de Doopkapel oftewel het Baptisterium, dat tegenover de indrukwekkende Duomo ligt. Hier werd Dante in het voorjaar van 1266 gedoopt. Dante droeg het Baptisterium een warm hart toe, zoals hij laat blijken in La Divina Commedia

Non mi parean [i fori] men ampi né maggiori
che que’ che son nel mio bel San Giovanni,
fatti per loco de’ battezzatori
.

En op de holten in de stenen vont
van de Sint-Jan, mijn mooie doopkerk, leken,
waarin de priesters dopen: even rond.

Dantes bewondering voor il mio bel San Giovanni, mijn mooie Sint-Jan, is meer dan terecht. De prachtige mozaïeken in heldere kleuren houden je blik urenlang gevangen. En de prachtige bronzen deuren, die door Michelangelo de 'Poort naar het Paradijs' werden genoemd, lijken hun naam eer aan te doen.

Florence_battistero-duomo

Aan de overkant van het plein, in de enorme Duomo, hangt het, misschien wel bekendste, portret van Dante, waarop Domenico di Michelino Dante heeft afgebeeld terwijl hij de stad Florence verlicht met zijn werk. Op Piazza del Duomo, tussen Piazza delle Pallottole en Via dello Studio, vind je de Steen van Dante, een plakkaat op de grond met daarop de tekst ‘Sasso di Dante’. Op deze plek zou Dante de vorderingen van de bouw van de Duomo hebben gadegeslagen.

Kerk van Dante
De stadswandeling gaat verder naar de Santa Margherita dei Cerchi, die nu vaak simpelweg Chiesa di Dante, oftewel de kerk van Dante, wordt genoemd. Hier ontmoette Dante zijn grote liefde Beatrice, op wie hij zijn leven lang verliefd zou blijven. Iets verderop in de straat staat La Casa di Dante, waarin nu een museum is gevestigd dat helemaal gewijd is aan zijn leven en werk.

Florence_Dante_Domenico_di_Michelino_Duomo

Bargallo
Bij restaurant Fishing Lab Alle Murate, aan de Via del Proconsolo 16r, is de oudste afbeelding van Dante gevonden. Het fresco werd jarenlang bedekt, maar na een zorgvuldige restauratie kijkt Dante mee over de schouders van de gasten. Je komt ook langs het Museo Nazionale del Bargello. Hier kan je genieten van een uitgebreide collectie beeldhouwwerk (van onder anderen Michelangelo, Donatello en Giambologna). In de kapel op de eerste verdieping hangt een fresco van Giotto, waarop Dante in het paradijs te zien is. Schuin aan de overkant van het museum ligt Badia Fiorentina, waar Dante regelmatig naar de mis ging.

Piazza Santa Croce
De city walk gaat verder naar Piazza di Santa Croce, waar een enorm wit beeld van Dante de wacht houdt voor de Sante Croce. In deze kerk vind je de grafmonumenten van onder anderen Michelangelo, Macchiavelli en Galilei. Hoewel Dante hier niet begraven is (hij werd verbannen naar Ravenna, waar hij ook stierf), vind je naast Michelangelo’s graf wel een aan hem gewijd gedenkteken. Op het Piazza della Signoria, was Dante evenmin een onbekende was. Hij woonde bijvoorbeeld regelmatig vergaderingen bij in het huidige Palazzo Vecchio. Op Piazzale degli Uffizi kun je nog een keer met een beeld van Dante op de foto. De wandelroute passeert de Ponte Vecchio om te eindigen bij de Ponte Santa Trinita.

Florence_ponte-trinita

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in Italië

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli