Florenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorence

Weer en klimaat in Florence

De koepel van de Duomo in Florence glanst natuurlijk het mooist in het zonlicht, maar de stad heeft in elk seizoen zijn eigen charme…

Florence_weer-weer.jpgOver het algemeen is het voorjaar in Florence zeer aangenaam. Al in maart kan de temperatuur oplopen tot zo’n 20 graden. Er valt nauwelijks regen en hoewel de Florentijnen nog in hun dikke winterjassen door de stad lopen, laten de toeristen de zon al op hun blote armen schijnen.

Zomer
In de zomermaanden kan het in Florence erg warm worden, met temperaturen boven de 35 graden. De fiorentini noemen hun stad niet voor niets un buco, een gat – een bijnaam die te danken is aan de ligging in een dal, waardoor er in de hete zomermaanden nauwelijks verkoeling is. Wil er heuvelopwaarts nog wel eens een lekker verkoelend briesje opsteken, in de stad is het
zweten en puffen geblazen. Zeker in augustus ontvluchtten veel Florentijnen dan ook de stad. Ze zoeken verkoeling in de Toscaanse heuvels of trekken naar de kust. Toch is een bezoek aan de stad ook dan goed te doen, als je genoeg rustmomenten inplant, bijvoorbeeld in een van de parken en tuinen, en zorgt voor voldoende drinkwater. Houd er in augustus wel rekening mee dat veel winkels en restaurants gesloten zijn omdat de eigenaren op vakantie zijn, met name buiten het toeristische centrum. Zeker vanaf 15 augustus, Ferragosto of Maria Hemelvaart, verlaten de inwoners van Florence massaal de stad.

Najaar
Net als het voorjaar is het najaar een gunstige periode om Florence te bezoeken. Het is er meestal nog lekker warm, zodat je je cappuccino op het terras kunt drinken. Hoewel de nachten wel al koud kunnen zijn, laat de zon zich overdag meestal van zijn beste kant zien. Pas in november breken de echte herfstbuien los en wordt de stad goed schoongespoeld. De parapluverkopers beleven gouden tijden deze maand; de plotseling opkomende buien overvallen zelfs de Florentijnen zelf. Gelukkig klaart het meestal snel weer op en kan het met een beetje geluk nog een aangename 15 graden worden.

In december en januari kan het in Florence wel koud zijn, en er kan zelfs sneeuw vallen. Gelukkig doen de feestelijke kerstverlichting en een regelmatige tussenstop in een van de vele koffiebarretjes wonderen om de kou te trotseren.

Informatie over het klimaat in Florence vind je bij Klimaatinfo.nl

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli