florence-ponte-vecchio-winterFlorenceFlorenceFlorence

Oltrarno en Santo Spirito

Oltrarno betekent letterlijk 'aan de overkant van de Arno'. Je vindt deze wijk dan ook als je een van de bruggen van de stad Florence bent overgestoken, bijvoorbeeld de Ponte Vecchio. 

In Oltrarno hangt een heel andere sfeer dan in het drukke, toeristische centrum van Florence. Verscholen pleintjes, unieke winkels, boetiekjes met handgemaakte sieraden, nauwe straatjes, ambachtslieden, authentieke barretjes en trattorie, etalages vol antiek of met schitterende design meubels. De echte Florentijn is hier te vinden en dat maakt dit deel van Florence zo authentiek.

Santo Spirito
Oltrarno bestaat uit meerdere wijken. De wijk Santo Spirito het epicentrum van de Florentijnse creativiteit. Hier vind je het gelijknamige plein, met tal van restaurantjes, barretjes en de schitterende kerk Santo Spirito, waarvan Bernini gezegd zou hebben dat het de mooiste kerk ter wereld is. Een ander sfeervol plein in de wijk is het Piazza della Passera, hier zie je ambachtslieden en kunstenaars hard aan het werk aan hun kunstwerken.

Borgo San Jacopo is een leuk straatje, typisch voor de wijk Oltrarno. De straat telt vijf middeleeuwse torens en enkele (verwaarloosde) palazzi. Het straatje bruist van de ateliers, restaurants, boetiekjes en leuke winkeltjes. De Via Maggio was vroeger de belangrijkste straat aan deze kant van de Arno. Je vindt er veel antiekwinkels en imposante palazzi met prachtige gevels. Bezoek ook het Palazzo Pitti, met onder andere de Galleria Palatina en de Galleria del Costume. Achter het enorme palazzo wandel je heerlijk door het groen van de Bobolituinen.

San Niccolò
De wijk San Niccolo ligt aan de voet van de Piazzale Michelangelo en is het thuis van de creatieve kunstenaars van Florence. Je vindt hier onder andere het atelier van Clet Abraham, de kunstenaar die van verkeersborden vrolijke herkenningstekens maakt, het Museo Bardini, het woonhuis van Galileo Galilei aan de Costa San Giorgio, de heerlijk groene Giardino delle Rose (Rozentuin), het Piazzale Michelangelo, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de stad, en de kerk San Miniato al Monte, met een kerkhof dat niet onderdoet voor een openluchtmuseum.

De Torre San Niccolò is een belangrijk herkenningspunt in de wijk. De toren is als enige van de poorten en torens van de verdedigingsmuur rondom Florence in zijn geheel gespaard gebleven. Tijdens de zomer (ongeveer van 1 juli tot en met 1 oktober) kun je tussen 16.00 en 20.00 uur onder leiding van een Italiaans- of Engelssprekende gids de toren beklimmen, met een prachtig uitzicht over de stad als beloning.

San Frediano
In de wijk San Frediano, vernoemd naar de kerk met een prachtig koepeltje, vind je de Cappella Brancacci, met de mooiste fresco's van Florence. Naast de kerk San Frediano in Cestello is de grote stenen stadspoort Porta San Frediano een duidelijk herkenningspunt in deze wijk.
Florence_wijken-Oltrarno--Santo-Spirito.jpg 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bezienswaardigheden Florence

Belangrijke bezienswaardigheden in Florence

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli