FlorenceFlorenceflorence-ponte-vecchio-winterFlorence

Ospedale degli Innocenti

Het Spedale (of Ospedale) degli Innocenti, het 'Ziekenhuis van de Onschuldigen', is het oudste weeshuis ter wereld. Het weeshuis in Florence dankt zijn naam aan de moord op de onschuldige kinderen door Herodus, die vlak na de geboorte van Jezus alle kinderen liet vermoorden om te voorkomen dat de pasgeboren Koning zijn koninkrijk kon opeisen en hem van de troon zou stoten.

Florence__spedale-degli-innocenti-flo.jpgHet weeshuis werd in 1455 geopend en is nog steeds als zodanig in gebruik. Al wonen er nu nog maar een paar kinderen, het huis blijft open voor kinderen die geen ouders meer hebben en nergens terecht kunnen.

Humanisme
Het Ospedale degli Innocenti is, in Florence althans, een van de eerste gevolgen van de opkomst van het humanisme. De opdracht tot de bouw werd gegeven door het gilde van de zijdehandelaren. Brunelleschi, de architect die ook de koepel van de Duomo heeft ontworpen, bedacht iets heel nieuws voor dit gebouw. Zijn ontwerp was zelfs zo opzienbarend, dat de Florentijnen en masse de bouwplaats bezochten om alvast een glimp op te vangen van het gebouw.

Florence__spedale-degli-innocenti-2.jpgIngebakerde baby's
Voor het eerst sinds de klassieke tijd doken er weer arcades met dragende zuilen op. Brunelleschi was overtuigd van de schoonheid van zijn ontwerp en liet zich dan ook - gelukkig - door niemand tegenhouden tijdens de uitvoering ervan. Dankzij hem wordt een zijde van het Piazza Santissima Annunziata nu gesierd door deze prachtige arcades, versierd met medaillons van Andrea della Robbia, met ingebakerde baby's die de functie van het gebouw aanduiden.

Vondelingenwiel
Aan de rechterkant had Brunelleschi een soort kribbe ontworpen, onder een van de ramen. Hier kon een kind in worden achtergelaten - veel vriendelijker dan zomaar op een drempel, vond Brunelleschi. Vanaf de zeventiende eeuw beschikt het Ospedale degli Innocenti over een een zogenaamd ‘vondelingenwiel’, dat zich helemaal aan de andere kant bevindt, aan de linkerzijde van het gebouw. Het kind werd nu achtergelaten op de helft van een draaischijf. Voordat de moeder wegvluchtte, luidde ze de bel die naast het wiel hing, zodat de nonnen het kindje naar binnen konden draaien. 

Florence_museo-innocenti-museum

Florence__spedale-degli-innocenti.jpgMuseum
Een deel van het weeshuis is nu in gebruik als museum, het Museo degli Innocenti. Het belangrijkste werk is Ghirlandaio’s Aanbidding der wijzen. Rechts van Maria en het kindje Jezus staan de zijdehandelaren die de bouw van het weeshuis hebben bekostigd. De man die links van Maria staat en een glas vasthoudt, waar naar alle waarschijnlijkheid een medisch drankje in zit, verwijst naar de medische diensten die het Ospedale verleende. Links van deze man heeft Ghirlandaio zichzelf geschilderd; hij is de man in het zwart.

Naast hem zie je de man die de opdracht voor dit werk gaf, de prior van het klooster. De twee kleine kinderen op de voorgrond verwijzen naar de kindermoord van Herodus, waar het weeshuis zoals gezegd zijn naam aan ontleent. Herodus zelf wordt linksboven afgebeeld, met Rome als achtergrond.

Het museum herbergt ook een vroeg werk van Botticelli, een Madonna met het kindje Jezus en een engel. Lange tijd dacht men dat dit werk van Filippo Lippi was, maar het bleek afkomstig van zijn leerling, de jonge Botticelli. Waarschijnlijk heeft Botticelli het meesterwerk van Filippo Lippi, Madonna met kind en twee engelen, dat nu in de Galleria degli Uffizi hangt, als voorbeeld genomen.

Renovatie
Na 3 jaar werken is het museum na een grootscheepse renovatie in juni 2016 heropend. Ongeveer tachtig werken waaronder meesterwerken van Luca en Andrea della Robbia, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Filippo Lippi en Piero di Cosimo komen nu nog beter tot hun recht in de prachtige ruimtes van het museum en vertellen de geschiedenis van het instituut en het verhaal van het dagelijkse leven van kinderen van de 15e eeuw tot nu.

Het museum bestaat na de renovatie uit drie verdiepingen. In de kelder van het gebouw kom je alles te weten van de geschiedenis van het weeshuis en van de kinderen die er hebben gewoond. In de laden van de archiefkasten zie je spullen van de kinderen en de 'merktekens' die ouders aan hun kinderen gaven, zodat ze herkenbaar waren mochten ze op latere leeftijd elkaar toch weer tegen komen. Op de begane grond maak je kennis met de architectuur van het gebouw:. Met name de binnenplaats en loggia van Filippo Brunelleschi zijn indrukwekkend. Op de tweede verdieping zie je de meeste kunstwerlken. Hier kun je werken van grote kunstenaars als Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Piero di Cosimo, Neri di Bicci, Lucca della Robbia en  Giovanni del Biondo bewonderen.

Ospedale degli Innocenti  
Piazza della Santissima Annunziata 12, Florence

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Florence (Italy)

Mooie video van Florence (Firenze) in Italië

Poll

Florence kent ontelbaar veel musea, monumenten en kerken. Maar wat mag je tijdens een dagje Florence echt niet overslaan?
de koepel van de Duomo beklimmen
met Michelangelo's David op de foto
schilderijen kijken in de Galleria degli Uffizi
Michelangelo's graf in de Santa Croce bezoeken
slenteren door Oltrarno, aan de overkant van de rivier
een drankje bestellen op het Piazza della Signoria
een broodje trippa eten in de Mercato Centrale
wandelen door de Giardino di Boboli